500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Anne Kedi Tarafından Yavru Kedi Neden Başka Yere Taşınır?

Anne Kedi Tarafından Yavru Kedi Neden Başka Yere Taşınır?

Evinizde doğum yapması yaklaşan bir kedi bulunuyorsa, kedinizin doğum sonrasında yapacağı muazzam anneliğe hazır olun. Yavru kedi doğduğu andan itibaren anne kedinin yavrusuna ne kadar fazla ilgi gösterdiğine gözleriniz ile şahit olacaksınız. Bu anlarda bazen yavrunun ortadan kaybolduğuna da şahit olabilirsiniz. İlk defa bu burun ile karşılaşıyorsanız paniklemeniz gayet normaldir. Böyle bir durumun yaşanacağından haberi olan kişiler ise bazen merakla yavruları aramaya başlayabilir. 

Anne kedinin yavruyu saklaması, yavrusuna olan düşkünlüğünden dolayıdır. Yavruların bulunmuş olduğu ortamda tehlikede olduğunu düşündüğü andan itibaren, yavruları ağzına alarak farklı bir ortama taşır. Yavruları için seçeceği yeni yer, anne kedi için daha güvenli olarak belirlenmiş olacaktır. Dışarıdan bakıldığı zaman anne kedilerin, yavrularını tek bir sebebe bağlı olarak farklı alana taşıdığı düşünülebilir. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve anne kedinin yavrusunu farklı bir alana taşınmasında birçok farklı neden bulunabilmektedir.

Güvenli Ortam

Doğum gerçekleştiği andan itibaren yavru kedilerin tüm sorumluluğu anne üzerindedir. Bu durum sokaktaki kediler için daha zor olsa da evdeki kediler de içgüdüsel olarak yavrularını dışarıdan gelecek olan tehlikelere karşı korurlar. Bu koruma içgüdüsü aslında kedi yavrusu doğmadan önce başlamaktadır. Anne kedi doğum yapmadan önce, Yavrularının belirli bir süre boyunca yaşamlarını sürdürecekleri alanı belirler. Annenin ortamı belirlenmesinde etkili olan faktörler ise şunlardır:

  • Alanın dış tehlikelere karşı korunaklı olması,
  • Doğum yapacağı alanın etrafı kapalı ortama sahip olması,
  • Temiz olması.

Anne kedi doğumu gerçekleştirdiği andan itibaren, yavrularını doyurabilmek için dışarıda yemek aramaktadır. Ev içerisinde baktığınız kediden bahsediliyorsa, bu durum çok da mümkün olmayacaktır. Burada ise sizin kedinize vereceğiniz kaliteli kedi maması önem kazanacaktır. 

Evde veya sokakta yaşayan kedi olması fark etmeksizin yavrulara karşı insanların ilgisi olmaktadır. Evde yaşayan kedinin yavrularını sevmek isteyebilirsiniz. Aynı şekilde sokakta görmüş olduğunuz kedi yavruları içinde bu isteğiniz çok farklı olmayacaktır. Her ne olursa olsun görmüş olduğunuz veya evinizdeki yavruyu sevmeniz oldukça hatalı olacaktır. Anne kedi ile yavru kedi arasındaki iletişim koku sayesinde olacağından dolayı, sizin yavru kediyi ellemeniz halinde kokunuz yavru kedide kalacaktır. Böyle bir durum gerçekleştiği zaman ise anne kedinin yavruyu dışlama ihtimali bulunmaktadır.

Sık sık yavruların bulunduğu ortama gidiyor ve onları izliyorsanız, anne kedi bu durumdan rahatsız olabilmektedir. Buna bağlı olarak da yavruların bulunduğu yeri değiştirebilir. Bulunmuş olduğunuz ortamda sokak kendilerine ait yavrular varsa, onlara yapabileceğiniz en büyük yardım anneyi doyurmak olacaktır. Böylece yavrular, anne tarafından daha çok ilgilenilebilecek ve daha az yalnız kalacaklardır. Yetişkin kediler için üretilen ve sindirilmesi kolay olan, protein miktarı oldukça yüksek Royal Canin yetişkin maması alarak, katilleri görebilirsiniz. Böylece anne kediye de zararsız olduğunuzu göstermiş olursunuz. Anne kedi de bu durumun farkına vardığı için gelecek sene de doğum yaptığı alanı güvenli yer olarak belirler ve doğumunu aynı yere yapar. 

Sessiz Ortam

Kediniz hamile olduğu süre içerisinde sessiz bulunan bir ortam bulunmakta ve sizde yavruların gelmesini beklediğiniz için kediler kaç ayda doğurur sorunu araştırıyorsunuz. Araştırdığınızda ise kedilerin 2 ay içerisinde doğum yapacağını öğrendiniz. Doğum sağlıklı şekilde gerçekleşti ve yavruların yerini gayet iyi bir şekilde biliyorsunuz. Yavruların bulunduğu ortamda belirli süre ses olduğu takdirde, anne kedi bu durumdan rahatsız olacak ve yavrularını korumak amacıyla taşıyacaktır.

Yavruyu Ayırmak

Hayvanlar doğası gereği, hasta olan yavruları veya yetişkinleri geride bırakabilirler. Şu anda bizim ilgileneceğiz durum ise yavruların terk edilmesi olacaktır. Anne kedi tarafından hasta olduğu düşünülen yavru kedinin ortamdan ayrılmasını sağlamak veya diğer yavru kedileri annenin taşıması ile sonuçlanan durumlar görülebilmektedir. Burada annenin yapmaya çalıştığı tek olay sağlıklı yavrularını korumaktır. 

Kedi yavrusu Durumu kabullenmeyecek ve annesi ile kardeşlerinin yanına tekrardan gitmeye çalışacaktır. Anne ise sağlıklı yavruları korumak için hasta olduğunu düşündüğü yavruyu uzaklaştırmaya çalışacaktır. Böyle bir olayla karşılaştığınız durumda, yavru kediyi sizin beslemeniz gerekebilir. 

İlk ayını tamamlamamış bir yavru için süt tozu hazırlanmalıdır. İlk ayını doldurmuş olan yavru ise süt tozu ile karıştırılacak olan yavru kedi konservesine alıştırılmalıdır. Bunu zamanla tamamen konserve mama ve sonrasında konserve mama içerisine koyacak olduğunuz kuru mama ile yavru kedinizin kuru mamaya alışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Böylece yavrunun terk edilmesinden dolayı ölmesini engellemiş olursunuz. 

Besine Yakın Olmak

Son madde çoğu zaman sokak hayvanları için geçerli olacaktır. Evde beslenen kedilerin besin sıkıntısı çekmemesi ve yeterince beslenebilmesinden dolayı besine yakın olmak gibi bir derdi olmayacaktır. Sokak kedileri için ise bu durum bu kadar kolay olmamakta ve beslenme konusu çoğu zaman sorun olarak karşılarına çıkmaktadır. Anne kedi biran evvel beslenebilmek ve yavrularının yanına gidebilmek için beslendiği ortamın yakınında bulunan alanları yuva olarak belirler.

Yaşadığınız çevrede yavru kedi görüyorsanız ve anne kediyi rahatsız etmeden beslemeyi başardıysanız, gelecek sene de anne kedinin doğum sırasında yuva olarak aynı alanı seçtiğini göreceksiniz. Burada anne kedinin seçimini etkileyen olay ise kedilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamanız olacaktır.