500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Britsh Shorthair Özellikleri ve Bakımı

Britsh Shorthair Özellikleri ve Bakımı

Britsh Shorthair kediler oldukça uysal olmaları ile ön plana çıkmaktadırlar. Aynı zamanda fiziki görünüşleri itibari ile oldukça sevimli olmaları da onların fazlaca sahiplenilmesinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle Britsh Shorthair yavru olarak sahiplenildiği zaman çok daha aktif ve sevimli bir yavruya sahip olmuş olursunuz. Aynı zamanda sahiplerine karşı da oldukça sadık olan bu tür kediler için tam anlamıyla evcil hayvanlar içerisinde sıkıntı çıkarmayan türler arasındadırlar. 

Tüy yapısı olarak ise incelendiği zaman küçük ama oldukça sık tüylere sahip olmaları ile bilinirler. Bunun yanında her ne kadar özel kedi cinsleri arasına giriyor olsa da güçlü yapıya sahiptirler. Farklı renklere sahip olabilmelerinin yanında, sevimlilikleri de bir o kadar fazladır.

Evinize Britsh Shorthair almayı düşündüğünüz ilk andan itibaren, kedinizin belirli bir alışma sürecinin olacağına mutlaka düşünmelisiniz. Bu dönem genelde Britsh Shorthairler için bir hafta sürmektedir. Bu sürecin kısalması adına kedinize uygun oyuncakları satın alarak, kedinizin sizinle birlikte daha fazla sosyalleşmesi ile birlikte daha kısa süre içerisinde kedinizin size alışmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yaparak kedinizin daha hareketli olmasını da sağlayabilirsiniz.

Bazı kedilerde problem çıkaran ve çok zayıf bünyeye sahip olmalarına bağlı olarak sahiplerini fazla masrafa sokan kedilere nispeten, Britsh Shorthairler türleri biraz daha dayanıklı olsalar da risk taşıyan ortamlardan korunması gerekmektedir. Kedi hastalıkları ortaya çıktıktan sonra oldukça fazla veteriner masraflarının çıkmasına yol açabilmektedir. Bu durum dikkate alınarak hastalıklı kediler ile birlikte, sahiplenmiş olduğunuz kediyi yan yana getirmemeye dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda sokağa çıkarken kedinizi kontrol altında tutabilmek adına satın alacağınız kedi tasması ile gezdirmeniz de dışarıdaki tehlikelerden kedinizin korunması adına oldukça önemli olacaktır.  

Oldukça sakin ve uysal olmalarından dolayı etrafında bulunan diğer kediler ile birlikte çocuklara da zarar vermeyecektir. Bu konuda asıl dikkat etmeniz gereken ise Britsh Shorthair türü kediniz ile birlikte besleyeceğiniz evcil hayvanız olacaktır. Almış olduğunuz diğer kedi türünün Britsh Shorthair kediniz ile anlaşıp anlaşamayacağını önceden tahmin etmeli veya eve getirdikten sonra gözlem yapmanız gerekmektedir. Britsh Shorthair kedinize zarar verecek olan karaktere sahip kedinizin, aynı ortamda vakit geçirmesi sizin için sorun oluşturacaktır. Eğer evinize ikinci bir kedi almayı düşünüyorsanız mutlaka uysal karaktere sahip olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Kedilerinizi de bir araya getirme sürecinde mutlaka uzaktan da olsa kedilerinizi gözlemlemeniz gerekir. 

Kişiliği ve Karakter Özellikleri 

British Shorthair cinsi kedi beslemek isteyen kişilerin sessiz ve etrafı dağıtmayan kediler ile zaman geçirmeyi seven kişilerin alması çok daha doğru karar olacaktır. British Shorthair özellikleri arasında bunların yer alması, kedinizin özgüvensiz olduğunu belirtmektedir. Sadece tekir türleri gibi fazla hareketli ve hiperaktif olan kedilere göre daha uysal olduklarını göstermektedir. Sizler kediniz ile oyun oynamak istediğinizde veya zaman geçirmek istediğinizde aynı şekilde kedinizin yanına giderek eğlenceli bir zaman geçirebilirsiniz.

British Shorthair sahiplenme düşüncesi olan kişiler, ilk günler almış olduğu kedi ile alışma sürecinde her ne kadar zorluk çekseler de daha sonrasında kedinizin size alışması ile birlikte oldukça sadık bir evcil hayvana sahip olmuş olursunuz. Bu sürecin hızlı bir şekilde atlatılabilmesi için kedinize karşı sevgi dolu olmanız işleri kolaylaştıracaktır. Size alışması gereken kediniz için işleri kolaylaştırmak adına ilk adımları sizin atmanız gerekir. Bu adımlardan birisi de kedinize ödül maması vermektir. Bu hareketlerinizden sonra kedinizin size karşı güveni oldukça artacaktır. İlk tanışma sürecini atlattıktan sonra kedinizin ev içerisinde rahat bir şekilde gezdiğini sizler de göreceksiniz. 

Britsh Shorthair kedisi sahiplenen kişi apartmanda sıkıntısız bir şekilde yaşamını sürdürebilir. Bu kedilerin oldukça sessiz olmalarına bağlı olarak kimseyi rahatsız etmemeleri apartman yaşamında önemlidir. Aynı zamanda kediniz size alıştıktan sonra ev içerisinde etrafınızda dolaşarak peşinizden ayrılmayacaktır. 

Britsh Shorthair kedileri evde beslenebilecek en güzel kedi cinsleri arasında yerini alabilir. Bunu belirlerken kedinizden ayrı olarak evde besleyeceğiniz canlılara da dikkat etmenizde fayda vardır. Özellikle Britsh Shorthair kediniz için tehdit oluşturacak hayvanları kedinizden uzak tutmanız en sağlıklısı olacaktır. 

Britsh Shorthair kedinizi ev içerisinde sizinle güzel vakit geçirmesi için oynatabilirsiniz. Bunun için kedinizin oyun oynamak istediğinden emin olmanız gerekir. Böyle bir isteği olmayan kedinizi zorlamamanız daha iyi olacaktır. Kediniz oyun oynamak istediği zaman zaten sizin yanınıza gelecektir. Bu süreç içerisinde kedinizle geçirdiğiniz zamanı daha eğlenceli hale getirmek adına kedinize alacağınız ponponlu kedi topunu da kullanabilirsiniz. Sizinle oyun oynayabileceği gibi sizler evde değilken de kendisi bu oyuncak ile oynayarak vakit geçirecektir. 

Britsh Shorthair Fiziksel Özellikleri 

Vücut

Britsh Shorthair özellikleri fiziksel açıdan incelendiği zaman oldukça güçlü bir cins olduğu ortaya çıkmıştır. Bağışıklık sistemlerinin güçlü olması, bu kedilerin hastalıklara karşı dayanıklı olmalarını sağlamaktadır. Geniş göğüs, güçlü kas ve bir o kadar da kuvvetli çene yapısına sahip olmaları da onların güçlerini tahmin etmenizde yardımcı olacaktır. Bu kadar güçlü ve sağlam olmaları Britsh Shorthair türü kedilerin uzun yıllar kemirgenlere karşı kullanılmasını sağlamıştır. Şimdilerde ise fiziksel olarak harika görünüşlerinden dolayı evlerimizde yaşamını sürdüren, harika ev arkadaşlarına dönüşmüş durumdalar. 

Kafa 

Britsh Shorthair kedilerinin yüz hatları oldukça topaktır ve bu görünüşleri ile insanların beğendiği türler arasında yerini almışlardır. Aynı zamanda İran kedileri, Shorthairlere ait olan yarışmalardaki başarıları geçene kadar da birçok ödülün sahibi Britsh Shorthair kedileri oluştur. Bunun haricinde kafaları hakkında verilebilecek diğer bilgiler ise kısa bir burun yapısına sahip olmaları, tombul yanaklara sahip olmaları ve gözlerinin de yuvarlak yapıya sahip olduğu söylenebilir. 

Kulaklar

Avcı olmalarına ve uzun yıllar da bu şekilde yaşamalarına yardımcı olan özelliklerden birisi de bu kedilerin oldukça iyi duyabilmeleri olmuştur. Kafaları ile orantılı kulaklara sahip olmaları ise bu kedilerin dışarıdan bakıldığı zaman oldukça güzel görünmelerine neden olmaktadır. 

Gözler

Britsh Shorthair sahiplenme sırasında kimi kişiler bu kedilerin gözlerine bakarak sahiplenme kararı alabilirler. Bu durum çoğu zaman insanları yanıltabilir. Henüz yavru olan Britsh Shorthair kedilerinin göz renkleri mavi olsa da daha sonraki dönemlerde renk olarak değişecektir. En son halini ise tamamen kedinin olgunlaşması ile alan göz rengi, daha sonra değişiklik göstermemektedir. Yavru olarak alınan bu tür kedilerde yetişkin olunca mavi gözlü olanlar oldukça az olmaktadır. 

Tüy

Britsh Shorthair bakımı için dikkat etmeniz gereken durumlardan birisi de kedinizin tüyleri olacaktır. Kısa ama bir o kadar da yoğun tüy yapısına sahip olmaları onları adeta yumuşak bir oyuncak gibi göstermektedir. Bu sevimliliği sağlayan tüylerin aynı zamanda ufaktan da olsa zorlukları da bulunmaktadır. Hastalık ve mevsim geçişleri sırasında tüy dökmeleri fazlalaştığı için sizlerin kedi tüy toplama eldiveni gibi ürünlerle kedinizi rahatsız etmeden yardımcı olmanız gerekebilir. Aynı zamanda kedinizin üzerindeki tüylerin ev içerisine dağılmasını önlemek adına da bu yöntem oldukça etkili olacaktır. 

Britsh Shorthair Bakımı 

Beslenme 

  Tüm kediler için geçerli olan kural kaliteli mamadır. Bristh Shothair için baktığımız zaman ise mama tercihi daha da önemli olmaktadır. Her mamayı yemeyi tercih etmeyen ve seçici olan kedilerden oldukları için kaliteli mamalardan satın alarak, kedinizin en çok beğendiği mama ile devam etmeniz gerekir. Ucuz mamalar ile beslediğiniz takdirde ileride kedinizin sağlık sorunları yaşama ihtimali artacaktır. Aynı zamanda kaliteli mama ile beslenen kedinizin sağlığı da oldukça formunda kalacaktır.

Britsh Shorthair türü kediler gün içerisinde genelde uyumayı tercih ettikleri için uyanık olduğu zamanlarda kedinizin hareketli olmasını sağlamanız oldukça önemlidir. Aksi taktirde mamayı da çok yiyen bir kediye sahipseniz, ileride obezite sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz olacaktır. Bu da kedinizin hem yaşamını etkileyecek hem de sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmasına neden olacaktır. 

Eğitim 

Oldukça zeki kedi türleri arasında oldukları için eğitim konusunda sıkıntı yaşamazlar. Bazı türler ile kıyaslandığı zaman eğitilmeleri kolay olacaktır. Özellikle Britsh Shorthair yavru olarak sahiplenildi ve eğitimine başlandıysa, sizinle daha çabuk bağ kuracak ve komutlarınıza daha iyi uyacaktır. Böylece eğitim çok daha basit hale gelecektir. 

İstikrarlı şekilde eğitime devam ettiğiniz taktirde, kediniz vermiş olduğunuz komutları kolayca yapmaya başlayacaktır. Aynı zamanda eğitim ile kedinizin fiziki açıdan da hareketlenmesini sağlayacağınız için kedinizde oluşacak olan kilo problemlerini de engellemiş olacaksınız. 

Sağlık

Britsh Shorthair kedileri için tahmini yaşam süresi 20 yıl civarındadır. Kaslı görünüşe sahip olmalarının yanında, bağışıklık sistemlerinin de güçlü olması onları kedi hastalıkları bakımından her ne kadar dayanıklı bir tür yapsa da bu kedilerin belirli hastalıklara karşı hassas oldukları bilinmektedir. Yavru kedilerde kalp kas duvarındaki görülen kalınlaşma, yetişkin olduklarında ise nefes alma konusunda sıkıntı çekmelerine neden olacaktır. Bunun yanında böbrek sorunları ile de karşılaşılabilmektedir. 

Kedi türleri için geçerli olan en temel konu düzenli bakım olmaktadır. Bunun yanında Britsh Shrthair için ayrıca dikkat etmeniz gereken konu ise beslenme olacaktır. En kaliteli mamalarla beslemenin yanında, kedinizin aşırı kilo almasını da engellemeniz gerekmektedir. Bunu sağlamak için kedinize günlük olarak zaman ayırmanız da önemli olacaktır. Böylece gün içerisinde sizinle de oynayan kediniz aşırı kilo almayacak ve daha az sağlık sorunları yaşayacaktır.