500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Dişi Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

Dişi Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

Dişi kedilerde kızgınlık belirtileri, kedinin yaşı ve cinsine göre farklılık göstermektedir. Bu dönemde kedi sahiplerinin oldukça sabırlı olması ve kedileri ile yakından ilgilenmesi çok fazla önem taşımaktadır. Dişi kedi sahiplerinin yapması gereken iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi, herkes tarafından kabul görmüş ve veterinerlerin önerdiği kısırlaştırma ameliyatıdır. Diğeri ise kedinin çiftleşmesini izin verilerek, olası yavru kedilerin varlığıdır. Bu ikisinden hangisini seçeceğine kedi sahiplerinin kendisi karar vermelidir. Dişi kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde, erkek kedilerden farklı olarak sürekli sürtünme eğiliminde bulunurlar. Kendilerini yere atıp yuvarlanma gibi eylemler gösterebilirler. Bu dönemin dişi kediler için daha kolay atlatılmasını sağlamak, kedi sahiplerine düşmektedir. Kedilerine düzenli olarak masaj yaparak ve onlarla oyunlar oynayarak, bu sürecin daha kolay geçmesi sağlanabilir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Genel Belirtileri Nelerdir?

Dişi kediler genel olarak uysal ve oldukça oyuncu hayvanlardır. Ancak dönemsel olarak kızgınlığa girdiklerinde, tuhaf davranışlar sergileyebilmektedir. Her kedi sahibinin kızgınlık dönem hakkında bilgi edinmesi ve bu dönemi nasıl atlatacağını bilmesi gerekir. Kedilerde meydana gelen bazı belirtiler nedeniyle, bilgisiz olan kedi sahipleri hastalandığını düşünebilir. Bu noktada kedilerin kızgınlığa girebileceği akıllara gelmemektedir. Dikkatli bir şekilde kedilerin davranışları incelenerek, kızgınlığı girip girmemesi konusunda bir fikir sahibi olunabilir. Dişi kedilerde kızgınlık belirtileri açıklanacak olursa;

  • Bu dönemde kedi ister dişi olsun ister erkek, yemek yemeyi reddetme gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Bazı kedilerin iştahı azalmakta ve zayıflama görülmektedir.
  • Bu dönemde dişi kediler anormal davranışlar sergiler. Ortaya çıkan davranışlardan bir tanesi de belini kamburlaştırarak, yerde tuhaf bir şekilde yürümesidir. 
  • Erkek kedileri çiftleşmek için arama ve çiftleşmeyi kabul etme de kızgınlık dönemi belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Mutlu olan ve kendisini sevdirmek isteyen kediler, sahiplerine sürtünmektedir. Bu dönemde sürtünme hareketinde önemli ölçüde artış gözlemlenir.
  • Kızgınlık döneminde her kedide yaygın olarak görülen bir diğer belirti ise, vokalizasyondur. Yani kedinin sürekli bağırması ve bir yerlerden kaçmak istemesidir. Özellikle geceleri susmayan kedi miyavlamaları nedeniyle, kedi sahipleri oldukça rahatsız olmaktadır. Acı acı bağıran dişi kedilerin hasta olduğu düşüncesi, bu dönemde artış gösterir. Acemi olan dişi kedi sahipleri, kızgınlık dönemi hakkında bilgi almak için veterinerden yardım alabilirler.
  • Dişi kedilerde görülen bir diğer belirti ise, poposunu yukarı doğru kaldırarak çiftleşme hareketi yapmaktır. 
  • Bu dönemde dişi kediler kuyruklarını yanına alarak, genital bölgeyi açık bir şekilde tutma eğilimi gösterirler.
  • Yerde takla atması ve yuvarlanması da dişi kedilerde gözlemlenen kızgınlık dönemi belirtileri arasında yer almaktadır. Bilimsel adı rollingdir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Dişi kedilerin kızgınlık dönemine girmesi ile kedi sahipleri bu dönemin ne kadar süreceği hakkında araştırma yapmaktadır. Erkek kedilerin aksine, dişi kedilerde kızgınlık dönemi kısa sürmektedir. Bu dönemin dişi kediler için, ortalama 1 hafta olduğu bilinmektedir. Ancak önceden de belirtildiği gibi kedinin yaşı ve cinsiyeti göz önünde bulundurulmalıdır. Bir haftadan uzun süre kızgınlık dönemi yaşayan dişi kedilerin varlığından da söz etmek mümkündür. Bazı kedilerde bir gün süren kızgınlık dönemi, bazı kedilerde bir aya kadar uzamaktadır. Genellikle erkek kediyle çiftleşmesi için izin verilen dişi kedilerin kızgınlık döneminin geçmesi 7-8 günü bulmaktadır. Ancak erkek kedilerle çiftleşmeye izin verilemeyen ve evde bakılan dişi kedilerin kızgınlık döneminin geçme süresi 6 gündür. Çiftleşmeye izin verilen kedilerin hamile olmasının garanti altına alınması için, bu süre bir iki gün uzatılmaktadır. Dişi kedilerde kızgınlık döneminin bitmesinin ardından genellikle kısırlaştırılma önerilmektedir. Çünkü dişi kediler 3 farklı şekilde kızgınlık dönemine girmektedir. Bu dönemler arka arkaya gerçekleştiği için kedi sahiplerinin oldukça sabırlı olması gerekmektedir. Dişi kedi ilk kızgınlığı geçirdikten sonra 2 ila 20 gün arası çiftleşme isteği göstermeyebilir. Ancak maksimum 20 günün geçmesinin ardından tekrar çiftleşme isteği gösterecektir. Dişi kedi sahiplerinin ya bu durumu kabullenmesi ya da en kısa sürede kedilerini kısırlaştırmaları gerekir.

Kızgınlık Döneminde Dişi Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Dişi kedilerin kızgınlık döneminde gösterdiği belirtiler farklılık göstermektedir. Bu belirtilerin geçmesi için kesin bir çözüm yoktur ancak kedi sahiplerinin yapacağı birkaç farklı yöntem ile kedilerin daha rahat bir şekilde bu dönemi atlatması sağlanır. Dişi kedilerde kızgınlık belirtileri, bu dönemin geçmesinin ardından tamamen ortadan kalkacaktır. Kızgınlık döneminin kolay bir şekilde atlatılması için yapılacaklardan bahsedilecek olursa, şu şekilde belirtilebilir;

  • Kedilerle bu dönemde oyun oynamak, dikkatinin dağılmasını sağlamaktadır. Kedi sahipleri kızgınlık dönemimde, kedilerine sevdikleri oyuncakları alabilir ve onlara hoşlanacağı bir oyun alanı yaratabilir.
  • Bu dönemin daha rahat bir şekilde atlatılması ve kedilerin dikkatinin başka biri alana yönlendirilmesi için, kuş videoları izletmek iyi bir tercih olabilir. Dijital ortamda kedilerin hoşlanacağı birçok kedi videosu yer alır. Bu noktada kedilerin ilgi alanlarını bilmek gerekmektedir. Böylelikle bir video seçmek ve kedilerin dikkatinin dağılmasını sağlamak için olumlu etki yaratabilir.
  • Kızgınlık dönemindeki kediler için tasarlanan sakinleştirici müziklerde, kedilerin bu dönemi atmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Kızgınlık dönemi oldukça zor bir süreçtir. Bu dönemde kediler için sakinleştirici ilaçlar kullanmak, bir diğer seçenek hâline gelebilmektedir. Veteriner tavsiyesi ile etkili bir sakinleştirici kullanmak, kedilerin rahat bir şekilde bu dönemi atlatmasına yardımcı olabilir.
  • Kızgınlık döneminin kolay bir şekilde atlatılabilmesi için, hormonal ilaçlarda kullanılabilir. Hormon iğneleri ve haplar, veteriner kontrolünde kedilere uygulanmaktadır.
  • Kızgınlık döneminin geçmesinin ardından kedi kısırlaştırma ameliyatı yapılabilir. Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerde görülen kızgınlık belirtilerinde önemli ölçüde düşüş yaşanacaktır. Dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra, kızgınlık döneminde eskisi kadar belirti göstermeyecektir.

Dişi Kedi Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Dişi kedilerde kızgınlık belirtileri ve kızgınlık döneminden sonra yapılması gerekenler detaylı bir şekilde bilinmelidir. Kedi sahipleri, yanlış uygulamalar yaparak kızgınlık dönemine giren kedilerin strese girmesine neden olabilir. Bu noktada öncelikli olarak bilinmesi gereken kızgınlık döneminin dişi kedilerin çiftleşmek için hazır olduğu dönemi kapsadığıdır. Bu dönemde dişi kediler birçok farklı davranış sergileseler de, aslında kendilerini erkek kedilere gösterme davranışı gösterirler. Kızgınlık döneminde sürekli olarak kuyruklarını dik tutma, idrar püskürtme ve dışarı çıkma isteği, kedilerde anormal derecede artış göstermektedir. Bu noktada kızgınlık döneminde dişi kedilerin gösterdiği belirtiler oldukça belirgindir.  Ayrıca erkek kedilerin aksine dişi kediler için oldukça zorlu bir süreç olduğu da bilinmektedir. Genel anlamda ilk kez kızgınlığa giren dişi kediler, ayda bir iki kez kızgınlık dönemine girme eğilimi gösterirler. Bu gerçekten zor bir süreçtir. Dişi kedi sahiplerinin zorlu olan bu süreci kolay bir şekilde atlatabilmesi için, bilmediği konular hakkında mutlaka veterinere danışması gerekmektedir. Önlem alınmadan kızgınlık dönemine giren kedilerin, evden kaçması gibi durumlarla karşı karşıya kalınması muhtemeldir. Bu dönemde açık buldukları her alandan dışarı kaçmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Evden kaçma eylemi birçok kedi için olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir. Çünkü diğer kedilerle kavga etme sonucu yaralanmalar meydana gelebilir. Aynı şekilde hasta bir kedi ile temasta bulunarak, bir hastalıkta kapabilir. Dişi kedilerin kızgınlığının kolay bir şekilde atlatması, sahiplerinin gösterdiği özene bağlı olarak değişiklik gösterir.