500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Erkek Kedilerde Kızgınlık Belirtileri ve Rahatlatma Yöntemleri

Erkek Kedilerde Kızgınlık Belirtileri ve Rahatlatma Yöntemleri

Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri net bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Özellikle kısırlaştırılmamış erkek kedilerin sergilediği en belirgin hareket, kızgınlık döneminde çok agresif olmaktadır. Sürekli miyavlama ile başlayan bu dönem, erkek kedi sahipleri için sabır gerektirmektedir. Her süreç gibi bunun döneminde bir süreç olduğunu bilinmeli ve kediye sevgi ile yaklaşılmalıdır.  Erkek kediler bu dönemde oldukça stresli olmaları nedeniyle, kedi sahiplerinin özenli ve düzenli bir şekilde bakımına ihtiyaç duyarlar. Çok zor atlatılan bu dönemin, kediler için yıkıcı sonuçlar doğurmaması için, 1 yaşına girmeden erkek kedilerin en kısa sürede kısırlaştırılması önerilmektedir.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Döneminde Görülen Genel Belirtiler Nelerdir?

Kızgınlık dönemi her kedi sahibi için zor bir süreçtir. Bu dönemin önceden anlaşılması, kedi de oluşan belirtilerin dikkatli bir şekilde incelenmesi ile gerçekleşir. Kedilerde anormal davranışlar gözlemleniyorsa, bir hastalıktan şüphelenmek yerine ilk olarak kızgınlık dönemi akılda bulundurulmalıdır. Çünkü bazı kediler, gerçek anlamda bu dönemde çok farklı davranışlar sergileyebilir. Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri genel anlamda açıklanacak olursa, şu şekilde belirtilebilir;

  • En uysal kedi bile kızgınlık döneminde yüksek düzeyde ses çıkarma eğiliminde bulunmaktadır. Kedilerin özellikle konuşur gibi yüksek sesli bağırması, kızgınlık dönemi belirtileri arasında ilk sırada yer almaktadır.
  • Bu dönemde erkek kediler dişi kedi arayışında oldukları için, evden kaçma eğiliminde bulunabilirler. Açık buldukları her yerden kaçabilme ihtimalleri göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Kızgınlık dönemi belirtileri arasında kedilerin farklı davranışlar sergilemesi de yer almaktadır. Agresif bir kedi daha uysal olabilir ya da uysal bir kedi daha agresif hareketler sergileyebilir. Bu durum bazı hastalıkların belirtisi de olabilmektedir.
  • Sürekli olarak sahiplerine sürtünme, dayanma gibi eylemlerde bulunabilirler. Erkek kedilerde bu davranış, sahibine sevgi gösterme ve kendini güvende hissetmeme durumları nedeniyle de gelişebilir.
  • Erkek kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri arasında gösterilen ve net bir şekilde bu dönemi kedi sahipleri için çekilmez kılan bir diğer belirti ise, idrar püskürtmedir. Erkek kediler idrar püskürterek, dişi kedileri kendilerine doğru çekmek istemektedirler. Ayrıca bulundukları yeri işaretleyerek kendi bölgelerini belirlerler.

Kızgınlık Döneminde Erkek Kedi Nasıl Rahatlatılır?

Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri nelerdir sorusu, pek çok kedi sahibi tarafından merak edilmektedir. Kızgınlık döneminde erkek kedilerin rahatlatılması için, birçok öneri bulunmaktadır. Özellikle veterinerler kedi sahiplerini, bu dönemde yapılması gerekenler hakkında bilgilendirir. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeden önce kısırlaştırılması oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Erkek kediler, 4,5-5 aylık olduklarında kızgınlığa girmektedir. Kızgınlık belirtilerini göstermeden önce erkek kedilerin kısırlaştırılması, sağlık açısından da önemli bir yer tutar. Bu dönemde sürekli bağıran ve agresif tavırlar sergileyen kedilerin, stres kaynaklı yaşayacağı sağlık sorunları meydana gelebilir. Özellikle sokakta yaşayan erkek kedilerin kısırlaştırılması, birçok yavru kedinin dünyaya gelmesinin engellenmesi anlamına gelmektedir. Sokaklarda yaşayan yavruların zarar gördüğü dikkate alınarak, kısırlaştırma işlemleri çeşitli belediyeler aracılığıyla da gerçekleştirilebilir. Ancak kısırlaştırma yapılmaması durumunda kızgınlık belirtileri ile karşı karşıya kalan kedi sahipleri, bu döneminin kolay bir şekilde atlatılması için birçok noktaya dikkat etmelilerdir.  Dikkat edilecek konulardan bahsedilecek olursa, şu şekilde açıklanabilir;

  • Bu dönemde kedilere daha fazla vakit ayrılmalı ve çeşitli oyunlar oynayarak dikkatlerinin dağıtılması sağlanmalıdır. Oldukça huzursuz ve stresli olan erkek kediler, sahipleri ile oyun oynadıklarında yorulup uyuyarak daha sakin kalabilmektedirler. Ayrıca bu dönemde kedilere farklı oyuncaklar alınarak, dikkatinin başka yöne çekilmesi sağlanabilir.
  • Erkek kedilerin bu dönemde yemek yememe gibi bir sorunu meydana gelmektedir. Bu dönemde sürekli dolu olan mama kabı veya su kabı onların dikkatini çekmeyecektir. Mama kaplarının göz önünden kaybolması ve belli saatlerde kediye mama verilmesi, kızgınlık dönemi için daha sağlıklı olabilir. 
  • Kızgınlık belirtilerini çok ağır geçiren erkek kedilerde mevcuttur. Bu belirtilerin çok fazla olması ve kedinin yaşam kalitesini bozması durumunda, vakit kaybetmeden veterinere gidilmesi gerekmektedir. Veterinerler bu gibi durumlarda sakinleştirici veya hormonal ilaçlar verebilir. Birçok veteriner bu ilaçları önermese de, bazı önemli durumlar nedeniyle kullanılması gerekebilir.
  • İlk başlarda akla çılgınca gelse de, bu dönemde kediye sakinleştirici müzikler dinletmek oldukça etkilidir. Uzun süre çok etki göstermese de düzenli olarak dinlenen sakinleştirici müzikler, kediler üzerinde olumlu etkiler gösterebilir.
  • Erkek kedilerin kızgınlık döneminde gece uyumama gibi sorunlarını ortadan çözmek için onlarla oyun oynayıp, daha sonra uyumadan önce beslemek oldukça etkilidir. Gece beslemek, kedinin rahat bir uyku çekmesine yardımcı olabilir.

Erkek Kediler Yılda Kaç Kez Kızgınlığa Girer?

Erkek kediler, dönemsel olarak yılda birçok kez kızgınlığa girmektedir. Kedinin türü, yaşı ve bulunduğu ortam kızgınlığa girme süresini önemli şekilde etkilemektedir. Kediler bilindiği üzere eylül ve mart arası kızgınlık dönemini en ağır şekilde geçirmektedir. Özellikle yeni kızgınlığa girmiş erkek kediler, bu dönemde çok agresif olmakta ve birçok belirti göstermektedir. Tam olgunluğa ulaştıklarında ise, etraftaki bir dişi kedi izin verdiği sürece erkek kedilerde kızgınlık belirtileri ortaya çıkabilir. Bu durum erkek kedilerin çiftleşmesi ile sonlanabilir. Erkek kediler yaşamları boyunca dönemsel olarak dişi kedi arayışı içinde olmaktadırlar. Bu durumun göz önünde bulundurulması ve 6-12 ay arası erginliğe ulaşmış erkek kedilerin kısırlaştırılması önerilir. Çünkü erkek kediler dişi kedi arayış içinde oldukları için, evden kaçıp bir yerlerini yaralama veya diğer kedilerle kavga etme gibi sorunlar yaşayabilirler. Bu durumda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Öncesi Kısırlaştırma İşlemi

Toplumun büyük bir kesimi erkek kedilerin kısırlaştırılmaması konusunda bir düşünceye sahiptir. Dişi kedilerin kısırlaştırılması önemli olduğu kadar erkek kedilerin kısırlaştırılması da oldukça önemlidir. Hem kısırlaştırılmamış hem de çiftleşmesine izin verilmeyen erkek kedilerde, birçok rahatsızlık meydana gelebilir. Erkek kediler cinsel erginliğe ulaştıklarında yani tam olarak 4 aylık olduklarında, evin çeşitli bölgelerine kokulu idrar püskürtme eğiliminde olmaktadırlar. Bu durum birçok kedi sahibi için rahatsız edici hatta katlanılmaz olmaktadır. Evde bu durumların yaşanmaması ve kedilerin daha sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için, kısırlaştırma işleminin yapılması gerekmektedir. Veteriner hekimler tamamen erginliğe erişen erkek kedilerin kısırlaştırılmasını doğru bulmaktadır. 1 yaşına gelmiş kedilerin kısırlaştırma işlemi, başarılı bir şekilde sonuçlanabilir. Erkek kediler dişi kedilere oranla kısırlaştırma işlemlerinde, büyük avantaj elde etmektedir. Çünkü oldukça kolay ve zahmetsiz bir kısırlaştırma ameliyatı geçirmektedirler. Ortalama olarak erkek kedi kısırlaştırma ameliyatı, 1 saat sürmektedir. Açık bir ameliyata alınan kedilerin, testisleri dışarıdan alınır ve ufak bir dikiş atılır. Böylelikle kısırlaştırma ameliyatı tamamlanır. Ancak kedilere bir ya da iki gün, ameliyatlı bölgeyi yalamaması için veteriner tarafından elizabeth başlığı takılması önerilmektedir. Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatı sonrası düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi oldukça önemlidir. Kaybettiği sıvıyı tekrar kazanabilmesi için yeterli miktarda su ve yaş mama tüketilmesi gerekmektedir. Erkek kedi sahiplerinin unutmaması gereken bir diğer önemli nokta ise, bu kedilerde kısırlaştırma işlemi sonrası idrar yolu rahatsızlıklarının ortaya çıkabilmesidir. Mesane taşları, idrar yollarında iltihap ve kristallenme gibi durumların yaşanmaması için, kedilerin sağlıklı bir şekilde beslenmesine özen gösterilmelidir. Kediler kısırlaştırıldıktan sonra kısırlaştırılmış kedi maması ile beslenmelidir. Özellikle kızılcık içeren mamaların tüketilmesi ve ilaçların kullanılması, idrar yollarında oluşabilecek rahatsızlıkları önemli ölçüde önleyecektir. Kısır erkek kediler için mama seçimi yapılırken, protein değeri yüksek, kalsiyum, yağ ve magnezyum oranı düşük olanlar tercih edilmelidir. Kısırlaştırma ameliyatı sonrası, erkek kedilerde kızgınlık belirtileri önemli ölçüde ortadan kalkacaktır.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/c3b55cuFoJA?si=LxVhf5iZPZGCIDbY" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>