500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Hangi Cins Kedi Sahiplenmeliyim? Kedi Seçimi

Hangi Cins Kedi Sahiplenmeliyim? Kedi Seçimi

İlk defa kedi sahiplenecek olan kişiler hangi cins kedi sahiplenmeli miyim? Kedi seçimi nasıl yapılmalıdır? sorularını sıkça sormaktadırlar.

Cins kedi seçimi yaparken özellikle ırkına ve yetişkin ya da yavru olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sahipleneceğiz kedi türleri içerisinde dikkate alabileceğiniz kriterler şöyle sıralanabilir;

  • Erkek-dişi kediler
  • Safkan kediler
  • Karışık ırktaki kediler
  • Yavru kediler
  • Yetişkin kediler
  • Kıdemli kediler
  • Uzun tüylü kediler
  • Kısa tüylü kediler

Bu noktada kedinin ırksal özelliğine, cinsiyetine, yaşına ve tüy uzunluğuna göre hedeflediğiniz kriterlerde kediler tercih etmelisiniz. Şimdi sizlere burada yer alan kriterleri inceleyerek sizin için hangisi en uygunsa onu seçmeniz için yardımcı olacağız.

Erkek-Dişi Kediler

Kedileri beslenmek için sahiplenecek olan kişiler bir noktada cinsiyetlerine önem vermektedirler. Çünkü kediler kısırlaştırıldıkları döneme kadar cinsiyet açısından herhangi bir problem göstermeseler de kısırlaştırma işleminden sonra birtakım cinsiyetlerine has özellik gösterirler.

Kısırlaştırılmış erkek kediler ev içerisinde beslenme dedikleri zaman yaşadıkları bölgeyi koruma içgüdüsü gösterirler ve oldukça saldırgan olabilirler.

Ancak kısırlaştırılmış erkek kediler evin içerisinde besleniyorsa bu durumda ev içerisindeki 1 bölgeyi kendi bölgesi olarak belirler ve kendine ait hisseder. Genellikle bölgesini belirlemek için duvarlara, perdelere kokusunu bırakır. Aynı zamanda dişi kedilerin ilgisini çekmeye çalışarak birtakım davranışlar sergileyebilir.

Bıraktıkları bu kokular bazen kalıcı ve kötü olabilir. Bu nedenle özellikle erkek kedi besleyeceğiz zaman koku bıraktığında kötü koku yaymayacak cins kedilerden tercih yapmalısınız.

Aynı zamanda kısırlaştırılmış erkek kediler daha sevgi dolu ve sadık karakter yapısına evrilirken kısırlaştırılmış dişi kediler mutluluktan mırıldanabilmektedirler.

Safkan Kediler

Safkan kediler genetik açıdan özel olarak yaratılmış ırklar olduğundan belirgin fiziksel özelliklere sahip olmaktadırlar. Safkan kedilerin sahip olduğu belirgin fiziksel özellikler bazen uzun tüylere sahip olma, baş ve kulakların ya da kuyruğun şeklinde değişiklik gibi birçok farklı özellik gösterebilmektedirler.

Safkan ırk kedilerde fiziksel özelliklerinin yanı sıra mizaç ve davranış farklılıkları da görülmektedir. Safkan kedileri sahiplenmek isteyen kişilerin bu noktada dikkat etmesi gereken en önemli kriter dış görünüşündeki sevimlilik veya güzellik değil karakter ön planda olmalıdır.

Özellikle günümüzde en çok tercih edilen safkan kedi ırkları Maine Coon, Bengal ve Ragdoll olmakta tüysüz olarak en çok tercih edilen ise Sfenks, kuyruksuz olarak Manks yumuşak ve kıvırcık tüy yapısına sahip olanlar içinde ise Rex ırkına sahip kediler en çok sahiplenilen kediler içerisinde yer almaktadır.

Bu türler genellikle bulundukları ev ortamına kol ayrıca uyum sağlarlar aynı zamanda oldukça sakin bir karakter yapısına da sahip olmaktadırlar. Norveç orman kedileri ise çocuklar için oldukça iyi arkadaş olma özelliğine sahiptirler. 

Ancak safkan ırka sahip olan kediler içerisinden sahiplenme yapılacağı zaman bu ırkların doğuştan gelen bazı hastalıklara sahip olabileceğini gözardı etmeden ilk olarak kontrol ettirilip daha sonra sahiplenilmelidir.

Karışık Irklar

Melez ırklar olarak da bilinen karışık ırk kediler iki ayrı cins kediden elde edilen gen havuzu sayesinde farklı genleri çiftleştirerek elde edilmektedirler.

Karışık ırk kediler melezlendikleri ırklardan herhangi birinin sahip olduğu hastalıkları taşıyıcı özelliğe sahip olmaktadırlar. Bu ırklar farklı boyutlarda, farklı renklerde ve farklı görüşlerde olmaktadırlar. Bu noktada uzmanlar tarafından uygulanan kedi ırkı testi sayesinde sahiplenmeyi düşündüğünüz kedinin hangi ırkların karışımı olduğunu öğrenebilirsiniz.

Yavru Kediler

Hangi kedi cinsini almalıyım? Sorusu cins kedi sahiplenecek olan kişiler tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bu noktada kişilerin yavru kediler arasından yapacakları sahiplenmeleri doğrultusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmeleri gerekmektedir.

Yavru kediler yetişkin kedilere göre daha sevimli ve daha ilgi çekici gelseler de küçük oldukları ve bu doğrultuda da sakar oldukları için ev içerisinde birtakım maddi hasarlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Yavru kedi sahiplendiğini takdirde sevginizi ona gösterirken aynı zamanda eğitimini de gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Bazı cins kediler oldukça uysal olabilmektedir. En iyi huylu kedi cinsi British Shorthair her ne kadar sakin olsa da özellikle eğitim konusunda çok istekli bir cins değildir. Bu nedenle yavru kedi sahiplenirken rahat etmek adına tuvalet eğitimi gibi diğer eğitimleri verirken rahat edeceğiniz cinsleri tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Özellikle evinizde bulunan eşyaları tırmalama olmayı öğretmek özellikle diş çıkarma dönemindeyken oldukça önemlidir. Aynı zamanda yavru kedilere mutlaka yaptırılması gereken aşı programının düzenli şekilde yaptırılması gerekmektedir.

Yetişkin Kediler

Yetişkin kedilerin bakımı yavru kedilere göre biraz daha kolay olmaktadır. Yavru kediler oldukça kırılgan ve hassas bir yapıya sahip olmaları nedeniyle bakımları bir hayli zor olmaktadır ancak yetişkin kediler daha az hassas ve kırılgan yapıya sahip olmaları nedeniyle genellikle sahiplenmek için daha ideal olmaktadır.

Aynı zamanda eğitimli olan yetişkin kediler tuvalet eğitimleri bulunduğundan, eşyalara zarar vermediğinden ve çocuklarınız için en iyi arkadaş olduğundan evde bakabilmek için çok daha ideal olmaktadırlar.

Kıdemli (Yaşlı) Kediler

Kıdemli kediler artık hayatlarının son evrelerini yaşadıklarından yavru veya yetişkin kedilere göre daha az aktif ve daha az talepkâr olduklarından genellikle sahiplenmek için tercih edilmemektedir.

Aynı zamanda ömürlerinin daha az olması ve birtakım tıbbi sağlık sorunları yaşamaları nedeniyle oldukça zor bir bakıma sahiptirler.

Hem bakım açısından hem de ekonomik açıdan sahiplerine külfet olan bu kediler genellikle 65 yaşından büyük, kör, sığır veya herhangi bir sakatlığı olan yaşlılar tarafından tercih edilmelidir.

Uzun Tüylü Kediler

Uzun tüylü kedileri sahiplenecek olan kişiler bazı yönlerden avantajlı bazı yönlerden ise dezavantajlı olmaktadır. Uzun tüylü kediler oldukça yumuşak bir tüy yapısına sahip olduklarından genellikle sevimli bir görünüme sahip olmaktadırlar.

Ancak uzun tüylü kediler etrafa sürekli olarak tüy dökme eğiliminde olduklarından düzenli olarak taranmaları ve evinde düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda refleksif hareketleri olan kendilerini yalama sırasında fazla tüylerini yuttuklarından zamanla sindirim sistemi ile ilgili problemler yaşayabilirler.

Kısa Tüylü Kediler

Kedi ırkları içerisinde en yaygın ve en çok tercih edilen türler kısa tüylü kediler olmaktadır. Uzun tüylü kedilere göre daha az tüy yapısına sahip olduklarından etrafa daha az miktarda tüy dökmektedirler.

Bu nedenle haftada 1 kez tüylerinin taranması yeterli olacaktır. Aynı zamanda ara ara kedi maltı kullanarak yutmuş olduğu tüylere sindirim sisteminden dışarıya atmak mümkündür.

Kısa tüylü kedi ırkları içerisinde en çok sahiplenilen cinsler Sibirya Kedisi, Bali- Cava, Devon Rex ve Cornish Rex olmaktadır.