500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Kedi Banyosu Zararlı mıdır? Kedi Nasıl Yıkanır?

Kedi Banyosu Zararlı mıdır? Kedi Nasıl Yıkanır?

Kedi nasıl yıkanır sorusunu, sahip olmuş olduğu kediye zarar vermeden banyo yaptırmak isteyen kişiler sorarken, kimi kişiler de banyo yaptırmanın zararlı olduğunu düşünmektedir.

Kedi banyosu için görüş ayrılıklarının olmasına neden olan en büyük sebeplerden biri yavru kedilerin veya yetişkin kedilerin hastalanması, bunun da ötesinde özellikle yavru kedilerin kimi zamanlar banyo sonrasında farklı sebeplerden dolayı ölmesidir. Fakat bu ölümlerin veya hastalıkların yaşanması tamamen kedi sahiplerinin yıkama sırasında kediler için oluşturmaları gereken şartları bilmemelerinden veya o an için uygulamamalarından kaynaklanmaktadır.

Kedi Yıkamak Ne Kadar Doğru?

Kedi yıkamanın ne kadar doğru olduğuna karar verilebilmesi için öncelikle beslenilen kedi ırkının bilinmesi ve fiziki özellikleri hakkında ufakta olsa haberdar olunması gerekir. Banyo yaptırılırken zorluk seviyesini kedinin hırçınlığı ve tüyünün uzunluğu belirleyecektir. Tüy uzunluğu fazla olan kedilerde kurulama işlemi daha fazla özen gerektirmektedir. Kısa tüylü kediler ise daha rahat kurulanabildiği için yıkanma işlemi daha kolaydır denilebilir. Buraya kadar olan kısımda yer aldığını düşündüğünüz kediler için sürekli olarak banyo yaptırılması tavsiye edilmemektedir.

Uzun ve kısa tüylü kediler haricinde tüysüz olarak yaşayan kediler de bulunmaktadır. Asıl kedi nasıl yıkanır sorusu bu kediler için sorulmakla beraber, tüysüz kedilerin düzenli aralıklarla yıkanma mecburiyeti olduğu için yavruyken yıkanmaya başlamalarından dolayı bu kediler banyoda fazla sıkıntı çıkarmamaktadırlar. Hatta kimi tüysüz kedilerin bazı zamanlar banyoya kendisinin dahi gittiği görülebilir. Ayrıca tüysüz kedilerin kurulama açısından da diğer tüylü kedilere göre daha rahat hareket edilebilmesinden dolayı zorluk seviyesi olarak daha kolay olduğu söylenebilir.

Buraya kadar olan kısımdan sonra kedi yıkamak ne kadar doğru veya kediler ne zaman yıkanır soruları için belirli cevaplar kafanızda oluşmuş olması lazım. Kısaca bu başlığı özetlememiz gerekirse, az veya çok tüye sahip olan kediler için banyo her zaman gerekmemektedir. Sadece zorunlu kalındığı taktirde banyo yaptırılması veya yaz aylarında çok sıcak havalar olduğu taktirde, kedi de su altına girmek isterse banyo yaptırılmalıdır. Sfenks kedisi gibi tüysüz olan kediler için de aksine deri sağlığının korunabilmesi için düzenli aralıklarla banyo şarttır.

Nadir olarak beslenen tüysüz kediler haricinde, az veya çok tüye sahip olan kediler için gerekmedikçe kedi banyosu tavsiye edilmemektedir. Bunun nedeni ise kedinin kendi vücudunu yalayarak temizleyebilmesidir. Fakat bu kediler için de bazı zamanlar banyo yapmak bir zorunluluk haline gelebilmektedir. Kedi nasıl yıkanır sorusunun sorulmasına neden olacak şartlar sayılacak olursa şu şekilde sıralanabilir:

1)      Tedavi sonrası veteriner hekim tarafından banyo yapması önerilirse,

2)      Sokağa sizin kontrolünüz dışında çıkmasına bağlı olarak vücudunda yabancı maddelerin olması,

3)      Kedinizin egzama hastalığına yakalanması sonucunda veteriner hekim kontrolünde yıkanması veya sizin yıkamanız,

4)      Aynı şekilde kedinizde fark etmiş olduğunuz mantar hastalığında,

5)      En önemlisi de kedinizin üzerine bulaşık deterjanı, sinek ilacı veya çamaşır suyu gibi kimyasal ürünler döküldüğünde kedinizin yıkanması gerekir.

Yukarıda sayılan tedavi ve hastalığa bağlı olarak yapılacak olan banyolar için veteriner hekiminiz tarafından size önerilen şekilde kedinizin yıkanması gerekir. Bunun dışında kalan maddelere bağlı kedinizi yıkamanız gerekirse, dikkat etmeniz gereken adımlar olduğunu unutmamanız gerekir.

Kedi Nasıl Yıkanır?

Kedi nasıl yıkanır sorusuna geçmeden önce alt kısımda bulunan adımları tam olarak gerçekleştirdiğiniz taktirde kedinizin hastalanma veya ölme riski ortadan kalkacaktır. Fakat bu aşamaları yapacağınız kedinin henüz 6 aylıktan küçük ve annesi ile olmamasına dikkat ediniz. Aksi taktirde anne tarafından yavru kedinin kokusu, banyo sonrasında anne tarafından anlaşılmaması ve yavru kedinin anne tarafından terk edilme riski olacaktır. Annesinden ayrılmamış olan yavru kedi harici diğer kedileri yıkarken ise şu adımları takip etmelisiniz:

Kendinizi Güvene Alma

Kedi banyosu için yapacağınız hazırlıkların en başında kendi güvenliğiniz gelmektedir. Kedinizin hırçın veya sakin olmasına bağlı olarak bu adımı uygulayıp uygulamamak size kalmış. Kedinizin banyo esnasında size saldırma veya pati sallama ihtimali varsa, mutlaka kedinizin tırnak kesimini yapmalısınız. Bu işlem için kedi tırnak kesimi için üretilmiş olan tırnak makasından almaya özen göstermelisiniz. Daha sonra gerekirse üzerinize kalın bir kıyafet giyerek, aynı şekilde kedinizin saldırısından korunmanız mümkün olacaktır.

Kedi Yıkanacak Ortam

Kedi nasıl yıkanır sorusu için kedinin yıkanacağı alanın sıcaklığı oldukça önemlidir. Banyo öncesinde kedinin üşümesini engellemek adına, ortam sıcaklığının ideal sıcaklıkta olması gerekir. Aksi durumda kediniz soğuk havadan dolayı hasta olabilir.

Suyun Sıcaklığı

Kediler banyodan sonra neden titrer sorusunun sorulmasında başlıca sebeplerden birisi olarak suyun sıcaklığını gösterebiliriz. Kedinizin üşümemesi ve buna bağlı olarak titrememesi için ilk önce su sıcaklığını sizin kontrol etmeniz gerekir.

Su ile İlk Temas Anı

Suya temas edeceğinden dolayı zaten stresli olan bir kedinin üzerine sıcak veya soğuk su döküleceğinde daha fazla hırçınlaşarak, banyo yapmak istemeyeceği gibi bir durum ile karşılaşılabilir. Su ılık dahi olsa suyun aniden kedi üzerine dökülmesi de kedinin aşırı tepki göstermesine neden olabilir. Bu aşamada kediye dökülecek olan suyun eliniz ile serpiştirme şeklinde yapılması ve daha sonra suyun tamamen kedi ile temas ettirilmesi gerekir.

Kedi Şampuanı

Kimi kedi sahipleri tarafından yıkama esnasında seçilen şampuan tercihi yanlış olabilmektedir. Bu yanlışta kedinin derisinde tahrişlere neden olabilir. Kedi nasıl yıkanır sorusunu sorduktan sonra kişinin kendi kullandığı şampuan ile kedisini yıkamaması gerekir. Bunun yerine kedi şampuanı adı altında satılan farklı markaların şampuanları arasından tercih yapılmalıdır. Bunun için volipet mağazasındaki ürünler arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

Kedinin Kurulanması

Kediler banyodan sonra neden titrer sorusunun cevaplarından birisi de kurulama aşamasında kedinin yeterince iyi silinmemesi veya kurulanmamasıdır. Özellikle kediler kaç aylıkken yıkanır sorusunu sorduktan sonra yavru kedi yıkayacak olan kişilerin kurulama aşamasına daha çok dikkat etmesi gerekir. Kurulama işlemi için evinde fön makinesi bulunan kişiler, makineyi yeterli uzaklıkta ve en düşük seviyede olacak şekilde çalıştırarak da kurulama işlemini yapabilirler.

Ekstra olarak kedinizin tam anlamıyla kurulanmadığını düşünüyorsanız, banyo sonrasında kedinizi sıcak tutacak bir örtü yardımı ile kedinizin kurulanmasını sağlayabilirsiniz.

Kediler Banyodan Sonra Neden Titrer?

Kediler banyodan sonra neden titrer sorusuna neden olan iki sebep bulunmaktadır.

·       Hipotermi

·       Stres

Hipotermi

Kedi banyo sonrası iyice kurulanmalıdır. Aksi taktirde kedi hipotermi geçirerek ölüme dahi varabilecek sonuçlara yol açabilir. Hipotermi tehlikesinden korunmak için kediler ne zaman yıkanır sorusunun cevabına dikkat etmeli ve kediyi banyo öncesi, banyo sırasında ve sonrasında olabildiğince sıcak ortamda, ideal olacak şekilde ortam hazırlanarak banyo yaptırılmalıdır. Uygun ortam ve su değerleri ile kedide titreme gözlemlenmeyecektir.

Stres

Kediler nadiren de olsa her türlü ortam uygun şekilde hazırlanmasına rağmen titreyebilir. Bu durum kedinin yaşamış olduğu strese bağlı olarak gerçekleştiği için kedi sakinleştiği anda titreme de geçecektir.

Kedi nasıl yıkanır sorusu sorulurken, kediler kaç aylıkken yıkanır sorusunun da cevabının özellikle araştırılması gerekir. Aksi taktirde yavru kedi için hipotermi ve stres durumunda çok daha ağır sonuçlar ile karşılaşılabilmektedir. Yavru kedilerin en azından 6 aylık olması, yıkanmaya başlamaları için tavsiye edilen alt sınırdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi Yıkandıktan Sonra Ne Yapılmalı?

Kedi yıkandıktan sonra sıcak havlu yardımı ile veya kedinin sese karşı aşırı duyarlılığı yoksa saç kurutma makinesi ile iyice kurulanması gerekir. Tam anlamıyla kurutulmayan kedi hastalığa yakalanabilir. Bunun yanında yavru kediler tam kurutulmazsa, hastalığın da ötesinde çok daha büyük sıkıntılar yaşanabilir.

Kedi Islak Bezle Silinir mi?

Kedilerin temizlenmesi gerektiği zaman mümkünse yıkamak yerine ıslak bez yardımı ile silinmesi çok daha iyidir. Kediyi silmek için tek kullanımlık ıslak havlu kullanılabilir.

Kedi Yıkanırsa Ölür mü?

Kedi yıkanırken soğuk su ile yıkanır ve sonrasında kurulama işlemi de düzgün bir şekilde yapılmazsa hipotermi sonucunda ölmesi mümkündür. Bundan ayrı olarak, yavru kedi annesi ile birlikte yaşarken de yıkandığı taktirde, yavru kedi kokusunu kaybedeceği için anne tarafından beslenmeyebilir ve bunun sonucunda ölebilir.

Kedi Hacı Şakir Sabunla Yıkanır mı?

Kedinin cilt ve tüy sağlığı için evde kullanmış olduğunuz sabun veya şampuan yerine, eve kedi şampuanı aldıktan sonra kedinizi yıkamanız gerekir.