500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Kedi Hastalıkları Nasıl Anlaşılır?  Kedinizin Hastalığına Dair 11 Belirti

Kedi Hastalıkları Nasıl Anlaşılır? Kedinizin Hastalığına Dair 11 Belirti

Evinize sizinle birlikte vakit geçirebilecek olan bir canlı aldıysanız ve onunla güzel vakit geçirmeyi düşünüyorsanız, yaşayacağınız mutlu anlar ve güzel günlerin yanında, kedi hastalıkları ile de canınız sıkılabilir. Buna en baştan hazırlıklı olmanız gerekir. Kedinizin bu hastalıklardan dolayı zarar görmemesi veya en az zararla hastalığını atlatabilmesi için de sizlere belirli görevler düşmektedir. Kedinizin hasta olup olmadığına dair bazı belirtilerin farkında olmanız, kediniz için yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri olabilir. 

Volipet.com.tr üzerinden üye olup verilen 500 TL ve üzeri ilk siparişe %5 İNDİRİM BİZDEN! Kupon Kodu: Volipet5 / Hemen sitemizi ziyaret et fırsatları kaçırma.
Volipet.com.tr üzerinden üye olup verilen 500 TL ve üzeri ilk siparişe %5 İNDİRİM BİZDEN! Kupon Kodu: Volipet5 / Hemen sitemizi ziyaret et fırsatları kaçırma.

Kedi Hastalıkları 

Kediler kimi zaman beden dilleri, kimi zaman ise farklı tonda miyavlamaları ile sizlere bazı şeyleri anlatabilirler. Kedinizi anlamak ilk zamanlarda her ne kadar sizin için mümkün olmasa da daha sonraki süreçte rahatlıkla kedinizin sıkıntısını anlayabilecek tecrübeye sahip olacaksınız. Burada elbette ki en önemli olan kısım zamandır. Zamanla kediniz ile geçirdiğiniz vaktinde tecrübesi ile kediniz üzerindeki değişikliklerden anında haberiniz olacaktır. Bunu kimi zaman kedinizin kumuna yapmış olduğu dışkıyı temizlerken, kimi zaman ise önüne koyduğunuz kuru mamanın bitmemesinden anlayabilirsiniz. Tabi kediniz her mama yemediği zaman da bir problem olduğu anlamına gelmemektedir. Bundan emin olmak için belirli süre durumu gözlemlemeniz ve riskleri buna göre değerlendirmeniz en iyisi olacaktır. 

Her değişiklik kedinizin hastalandığına dair bir belirti olmak zorunda değildir. Kedinizin davranışları veya hareketlerinin değişmesine kızgınlık döneminde olması, eve hiç tanımadığı bir kişinin gelmesi veya gününde olmaması da neden oluyor olabilir. Tüm bunların yanında kedinizin hasta olduğuna dair kesin olarak emin olabileceğiniz bazı durumlar da bulunmaktadır. Yazımız içerisinde sayacağımız bu belirtileri kedinizde fark ederseniz, kedinizi veterinere götürerek durumu veteriner hekime anlatmanız gerekir. 

Evinizde sevimli dostunuza yer verdikten sonra, kedi hastalıkları hayatınızda bilmeniz gereken önemli bir yere sahip olmalıdır. Gelin birlikte kedinizin sıkıntı yaşamasına neden olabilecek bazı belirtileri inceleyelim.

Vücut Sıcaklığı 

Kedinizin hastalığına dair belirtileri öğrenebileceğiniz ilk yer pati ve kulaklardır. Kedinizdeki kulak sıcaklığı vücuda göre daha soğuk veya daha sıcaksa, kedinizin aynı şekilde kulağını belirli aralıklarla kontrol etmeli ve sıcaklık artışı devam ediyorsa veteriner hekime danışmalısınız. Aynı şekilde pati içinde söylediklerimizi yapabilirsiniz.

İştah Durumu 

İnsanlar ile kediler arasında aynı olan durumlardan birisi olarak, hastalıkta iştah kaybı ön plana çıkabilir. Kediniz  önüne konulan yiyeceği tüketmiyorsa, kedinizin bir sıkıntısı olduğu anlamına gelebilmektedir. Buna rağmen kediniz tarafından yenilmeyen her öğünde hastalığa yormanıza gerek yoktur. Genelde kediniz için hastalıktan şüphelenmenize neden olacak birkaç farklı neden olduğu takdirde endişelenmeniz gerekir.

Kediniz tarafından yenilmeyen mama, kimi zaman sadece o an için acıkılmadığı için yenilmiyor olabilir. Bu süreç uzar ve kedinizin sadece hastalığa bağlı olarak yemeğini yemediğini düşünürseniz, kedinizdeki sorunun fiziksel olma ihtimali daha yüksektir. Genelde fiziksel olarak yaşanan sorunlardan dolayı kediniz mamasını yemek istemeyecektir. Bunun yanında psikolojik olarak sıkıntı yaşayan kedilerde de mama yememe sorunu olabilir. Psikolojik olarak sıkıntıya giren kediniz aynı zamanda çok fazla mama yeme eyliminde de olabilmektedir. Kedinizin mamayı yememe nedenini bulduğunuz takdirde, gerekli müdahaleleri yapabilme şansınız olacaktır. Müdahale sonrasında da kediniz mamasını düzenli olarak yemeye devam edecektir.

İştah durumunun azalmasına neden olan faktör, sadece hastalıklar olmayacağı için mutlaka farklı nedenlerde incelenmelidir. Kedinizin mamasını henüz belirleyememiş olmanız, mama tercihlerinde değişikliğe gitmiş olmanız veya kaliteli mamalar ile beslememenizden dolayı kedinin iştahında azalmalar görülebilmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak adına kaliteli kuru mamalar ile kedinizi beslemeniz en iyisi olacaktır.

İshal

Kedim ishal cümlesini kuran her kedi sahibinin mutlaka ishalin altında yatan nedeni bulması gerekir. Bu sayede erken müdahale ve hızlı tedavi şansı doğacaktır. İshal ile kedinin enerjisi düşeceği ve sıvı dengesi bozulacağı için olayı erken fark etmeniz oldukça önemli olacaktır. 

İshal nedeni olarak sık sık karşılaşılan sorunlardan bazıları mama değişimi veya beslenme düzeninin sürekli olarak değişime uğraması söylenebilir. Kedinizde ishalin olup olmadığına dair kontrol en iyi kum temizleme işlemi sırasında yapılmaktadır. Kumdaki dışkı, kedinizin sağlığı hakkında sizlere ipucu verecektir. 

Kusma 

Kedinizin kusma ihtimali her zaman olabilmektedir. Bu belirti kimi zaman çok ciddi sorunların habercisi olsa da çoğu zaman ufak sorunlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Kedinizin kusmasından dolayı ciddi sorunların olacağı düşünülmemelidir. Kusmayı takip edecek şekilde ishal ve ateş de olduğu takdirde kedinize veteriner hekiminize götürmeniz gerekir. Aksi bir durumda, sadece kediler kustuğu için endişe edilmesi gerekmektedir.

Sadece kusma durumu ile karşı karşıya kaldığınız takdirde kedinizin türlerine bağlı olarak kusması oldukça mümkündür. Uzun tüylü ve düzenli taranmayan kediniz, kendisini temizlerken tüylerini midesine alacaktır. Bu problemi çözebilmek için kedinizi düzenli olarak kedi tarağı ile taramalı ve belirli aralıklarla kediniz için malt kullanmalısınız. Bu sayede kedinizin tüye bağlı olarak kusmasını büyük oranda engellemiş olursunuz. 

Kilo Değişimleri 

Aslında evde bakılan kediler için kilo kontrolü oldukça kolaydır. Bunun yanında kedinizi duymuş olduğunuz sevgi ve kediniz ile geçirdiğiniz ilk hafta ve veya aylar ise ona karşı sevginizden dolayı aşırı besleme veya düzensiz beslenmelere bağlı olarak kedinizin kilo alması mümkün olabilir. Bununla birlikte kedilerde zayıflık da istenilmeyen durumlardandır fakat evde beslenen kedilerde zayıflık sorunu çok da fazla gözlemlenmemektedir. Aşırı kilo durumunda ise kedinizin obez olma riski bulunmaktadır. Kedinizdeki aşırı kilonun ileride sorun haline gelmemesi için düzenli beslenme programı yapabilir veya kilo fazlalığını ortadan kaldırmak için kedinize diyet programı hazırlayabilirsiniz. Böylece ileride yaşanacak sağlık sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz.

Miyavlama Artışı 

Kediler sıkıntılarını söylemek için miyavlamayı tercih ettikleri durumlar olabilmektedir. Bunun yanında yemek saatleri, size karşı olan ilgi ve sevgisi veya kızgınlık dönemlerinde de miyavlama artışları gözlemlenebilir. Bunları ayırt edebilmenizin en iyi yolu ise kedinizle birlikte belirli bir zaman geçirmiş olmanızdır. Böylece kedinizin miyavlama artışlarının normalde ne şekilde olabileceğini tahmin ederek, beklemediğiniz miyavlama artışlarında sorun olma şüphesi ile kedinizi inceleyebilirsiniz. Buna rağmen miyavlama artışı tek başına sağlık sorununun olduğuna dair hiçbir zaman kanıt olamaz ve miyavlama artışının yanında farklı sıkıntıları da kediniz üzerinde gözlemlediğiniz takdirde sorun olduğunu düşünmelisiniz.

Su İçme Değişimleri 

Kedinizden belirli bir süre su içme miktarını takip ettiğiniz takdirde, günlük ortalama su içme miktarını öğrenmiş olacaksınız. Bu miktar yaz aylarında biraz daha artacaktır. Eğer kedinizin su içmesinde düzenli olarak fazla artışlar gözlemlediğiniz ve bu durumun belirli bir süre aynı şekilde devam etmesi halinde kedinizin idrar yolu ya da böbrek sorunu olduğuna dair şüphe etmeli ve gerekli kontrolleri yaptırarak kedinizin sağlığından emin olmalısınız.

Ağız Kokusu 

Diş ve diş eti sorunları insanlara nazaran kediler için çok daha kritik konumdadır. İnsanlar için diş ve diş eti sorunları daha çözülebilir olsa da kedilerde bu durum tam olarak böyle değildir. Bundan dolayı kedinizin ağzında geçmeyen koku mevcut ve belirli bir sürede aynı şekilde koku geçmeden duruyorsa, veteriner hekiminize bu sorunu danışmanız gerekir. Kedi hastalıkları incelendiği zaman geri düzelme şansı oldukça az olan diş ve diş eti problemleri ile mücadele edebilmenin en iyi yolu, kedinizin ağız bakımını sağlıklıyken düzenli şekilde yapmak olacaktır.

Kedilerin ağızlarında yaşayacakları sorunların ileride kendileri için büyük sıkıntılar çıkaracağını düşünürsek, kedi sahiplerinin bu durumu baştan önlemek amacıyla belirli ürünleri kullanmaları kedinin ağız ve diş sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bunun için kedi diş fırçası kullanabilir veya ağız ve diş sağlığı için yararlı olan ödül mamalarından kullanabilirsiniz.

Dışkı Kontrolü 

İlk başta dışkı kontrolü denildiği zaman kulağa çok da hoş gelmeyen bir cümle olarak geçmek isteyebileceğiniz bir madde olabilir. Buna rağmen kedinizin parazit veya  ishal sorununu dışkıdan erken şekilde müdahale edebileceğiniz için kedinizin dışkısını belirli aralıklarla kedi kumundan temizlerken kontrol etmeniz önemli olacaktır. Dışkı kontrolü ile aynı zamanda kedi hastalıkları ile ilgili belirli bilgiye de sahip olunabilmektedir. Kedinizin dışkısı bu anlamda oldukça önemlidir.

Aşırı Temizlenme veya Kirlilik

Kediniz kendini temizleme eğilimindedir ve belirli zamanlarda kendisine zaman ayırır. Bunu normalden daha fazla yaptıkları zamanlarda, altında yatan nedeni incelemeniz gerekebilir. Bunun yanında kedinizin kirli gözükmesi de bazı sıkıntıları gösteriyor olabilir. Kedilerin genelde kendilerini temizleyememelerin nedeni, yeteri kadar su tüketememeleri olmaktadır. Bu gibi durumlarda kedinize yeteri kadar su verip vermediğinizi kontrol etmeniz gerekebilir. 

Davranış Değişiklikleri 

Kediler oldukça eğlenceli ve enerjik hayvanlardır. Bunun yanında kendilerine özgü karakterleri ile de her biri farklı sempati uyandırır. Tüm bunların yanında kedinizin ani davranış bozuklukları görüldüğü zamanlarda olabilmektedir. Bunun nedeni kimi zaman kızgınlığa girmeleri olurken, kimi zaman ise stres kaynaklı olmaktadır. Kedinizin davranışını değiştiren durumu bularak, kısa süre içerisinde çözmeniz sizin ve kedinizin rahatlamasını sağlayacaktır. 

Acil Müdahale Gerektiren Hastalık Belirtileri 

  • Kedinizin kumuna baktığınızda kullandığınız cümle kedim ishal olmuş ise mutlaka ishale neden olan durum bulunmalı ve kısa süre içerisinde düzelmesi için elinizden geleni yapmalısınız.
  • Kedinizin diş problemleri insanlarda olduğu kadar kolay çözülemeyeceği için mutlaka düzenli olarak incelenmeli ve sağlıklı kalması için çaba gösterilmelidir. Bununla birlikte kedinizin diş etinde soluklaşma meydana geldiğinde de hemen veteriner hekiminize götürmeniz gerekebilir.
  • Kediniz nöbet geçirdiği takdirde, vakit kaybetmeden hemen müdahale edilmesi gerekebilir.
  • Her canlıda hayati bir öneme sahip olan oksijen, kediniz içinde oldukça önemlidir. Bunu göz önüne alarak kedinizde nefes alma zorluğu yaşandığı takdirde hemen müdahale edilmesi için veterinerinize kedinizle birlikte gitmelisiniz.
  • Sürekli olarak acı miyavlama duymanız.
  • Önüne koymuş olduğunuz mamanın bir veya iki gün içerisinde yenmemiş olması halinde kediniz için acil müdahale gerekebilir.