500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Kedi İshal İse Ne Yapmalı? (Kedilerde İshal)

Kedi İshal İse Ne Yapmalı? (Kedilerde İshal)

Kedi ishal ise ne yapmalı konusu, tüm kedi ebeveynleri için önemli konulardan biri. Zaman içerisinde, ailemizden bir fert haline gelen sevimli dostlarımızın çeşitli nedenlerle karşılaşabilecekleri bu durumla ilgili olarak oldukça kapsamlı bir içerik hazırladık. Buyurun yazımıza.

Kedi İshali Nasıl Anlaşılır?

Kedi ishali nasıl anlaşılır? Sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Kedilerde ishalin belirtilerini gözlemlemek sahipleri için son derece kolay bir durumdur. Adeta bir hareket bombası gibi oradan oraya zıplayan kedi kişisisin sessizliğinden şüphe duyuyorsanız, mutlaka tuvalet kabını ziyaret etmelisiniz. 

Kedinizin ishal olup olmadığını anlayabilmenizin en kolay yolu gözlemdir. Kedilerde ishal ortaya çıktığında, genellikle vücutta sıvı kaybına bağlı olarak, halsizlik meydana gelir. Ayrıca iştahsızlık da bunu takip eder. 

Özellikle yavru kedilerde ishal halini gözlemlemek daha da kolaydır. Yavrular sıvılaşmış olan dışkıyı tutmakta güçlük çekebilirler. Böyle bir durumda tuvalet kabı dışındaki bir alanda kedinizin ishal dışkısı ile karşı karşıya gelmeniz de olasıdır. 

Kedi İshali Neden Olur?

Evcil hayvanlarımızla ilgili olarak herhangi bir sağlık sorunu söz konusu olduğunda, nedenin bilinmesi son derece önemlidir. Bu nedenle ilk olarak kedi ishali neden olur? Sorusunu yanıtlamamız faydalı olacak. İlk olarak kedinizin ishal olmasının iki ana nedeni olabilir. Bunlardan ilki, küçük dostunuz bir sağlık sorunu yani hastalık nedeniyle ishal olmuştur. İkinci neden ise, beslenmesinde meydana gelen besin değişiklikleridir.  

Hastalık nedenli ishale bakteri kaynaklı enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar ve parazitlerin neden olduğu sağlık sorunlarını örnek vermek mümkün. Beslenme sebepli kedi ishali ise, genellikle mama kaynaklı gibi görünse de, durum tam olarak öyle değildir. tabi ki mama değişimi de kedilerde görülen ishalin nedenleri arasında yer alıyor. Ancak, mamanın uygun koşullarda muhafaza edilmeyerek bozulması, mama markasının ya da aromasının değişimi, günlük beslenme rutini dışında kalan gıdaların tüketilmesi, yutulan bir cisim ve en tehlikeli nokta, tükettiğinde toksit etki yaratan bir besini tüketmesi de kedi neden ishal olur sorusunun yanıtına bizi götürebilecek beslenme kaynaklı ishal seçenekleri arasında. 

Yavru Kedi İshali Nasıl Geçer?

Yavru kedi ishal olursa ölür mü? Sorusu özellikle bebek bir kedinin sahiplenilmesi ile merak edilenler arasına girer. Yavru kedilerde ishal sorunu, genellikle belirttiğimiz nedenler içerisinde Viral enfeksiyonlara bağlı olarak görülen kedi ishali kategorisinde yer alıyor. Viral enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kedi sahibinin gözlemlemesi mümkün olmadığından en yakın veteriner kliniğinde soluğu almak verilebilecek en doğru karar olur. Bu türde, kedinin dışkısının test edilmesi ve asıl neden ne ise, ona yönelik tedavi uygulanması gerekir. 

Viral enfeksiyon kaynaklı kedi ishalinde sahibi nedeni biliyorsa bile, evde uygulayabileceği sonuç odaklı bir çözüm önerisi de maalesef bulunmuyor. hele ki minik dostunuzun dışkısında sıvı kıvam yanında, bir de kan bulunuyorsa zaman aleyhinize işliyor demektir. Yani, yavru kedilerde kedi ishali nasıl geçer sorusuna verilebilecek net ve tek bir yanıt var. Veteriner desteği ile. 

Kedi İshali Nasıl Engellenir?

Kedi ishali nasıl engellenir? Kedilerin ishal olmaması mümkün mü? Evlerimizin haşarı çocukları kedilerimizin, hareketli yaşam tarzları, onları her an takip edebilmemizi güçleştirse de, aslında bu sorunu engellemenin birkaç yöntemi bulunuyor. 

İlk olarak hastalık kaynaklı kedi ishali konusundan bahsedelim. Hastalık kaynaklı kedi ishali durumunu engellemenin en temel yolu, kedinizin kaliteli bir yaşam sürebilmesine olanak tanımaktır. Özellikle ev dışı ortamlarda diğer canlılarla fiziksel temas halinde bulunan kedilerin ishal olmasını parazitler tetikler. Bu gibi durumlar için, periyodik olarak yapılması gereken aşıların ertelenmeden yapılması kurtarıcıdır. İshal herhangi bir sağlık sorununa dair ortaya çıkmışsa, veteriner hekimin tüm önerilerine uymanız ve erkenden tedaviyi kesmemeniz de büyük önem taşır. 

Ani mama değişimleri yapmak, ishalin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu nedenle ister veteriner hekim önerisiyle olsun, ister farklı nedenlerden kaynaklansın, mamanın keskin bir geçişle değiştirilmesi ishali tetikleyecektir. Yapmayın. Özellikle kaliteli olduğunuz bir mamaya geçiş yaparken, birden dönüşümün zararı olmayacağını düşünebilirsiniz. Ancak beslenme kaynaklı kedi ishali söz konusu olduğunda mama kalitesinin pek bir hükmü yok. Burada önemli olan küçük dostunuzun bağırsak florasına keskin bir müdahalede bulunuyor olmanız. Mama değişimine karar verdikten sonra, henüz mama bitmeden yeni mamayı temin edin. İki mamayı azdan çoka doğru karıştırarak değişim sürecini 1 ila 1,5 haftalık bir zaman dilimine yayın ve geçişi bu zaman dilimi içerisinde tamamlayın. 

Kademeli mama değişimine uymanıza rağmen kediniz hala ishalse, kullandığınız mamanın içerisindeki herhangi bir katkı nedeniyledir. Yediği mamanın içerisinde yer alan herhangi bir bileşene karşı bu tepki veriliyorsa, ısrarcı olmak yersiz ve sadece küçük bir bedeni yormak olur. Dolayısıyla size bir kez daha mama değişimi yolu görünecek. Yine kademeli bir biçimde mama değişimi yapabilirsiniz. Ancak bu kez geçeceğiniz mamada benzer bir durumla karşılaşmamak için veteriner hekimden destek almanız faydalı olabilir. 

Yabancı cisimlerin yutulması gibi durumlardan kaynaklı ishaller ise, yaşam alanının küçük dostunuza göre organize edilmesi ile üstesinden gelinebilir. Oyunculukları ile ön plana çıkan kedilerin erişebilecekleri yerde, düzeltelim çünkü onların erişemeyecekleri herhangi bir yer yok… Siz en iyisi küçük cisimleri tamamen hayatınızdan çıkarın. Mümkün olduğunca sade bir ev dizaynı kediniz için en ideal ortamı oluşturabileceğiniz anlamını taşır. Evet, en sağlıklı yolu bu olacak. Oynarken yutabilecekleri, küçük cisimleri kapaklı kutularda muhafaza etmeniz, en kolay yöntemdir. 

‘Kedimin İshali Geçmiyor!’

Şanssız kedi sahiplerinin haykırışıdır bu. İshal zavallı kedi dostunuzun, üzerine adeta bir lanet olup çökmüş gibidir ve uzun sürer. Böyle bir durumda kesinlikle veteriner desteği alınması gerekir. Ayrıca, sahibi olarak kediniz için evde uygulayacağınız birkaç pratik yöntem de son derece etkili olacaktır. Kedimin ishali geçmiyor diyenler için birkaç öneriyi sıralayalım.  

Nişastalı Gıdalarla Takviye Yapın

Kedi ishalinin temel nedeni ne olursa olsun, beslenme ile mutlak bir ilişkisi bulunur. dolayısıyla, uzman tarafından uygulanan tedaviye ek olarak, beslenmesini destekleyerek süreci destekleyebilirsiniz. Nişasta içerikli gıdalar, sadece kediler için değil, tüm canlılarda ishalle baş etme konusunda kurtarıcı ürünlerden biri. Hem tok tutma özelliğine sahip, hem de dışkının katılaşması konusunda hızlı bir etkisi olacak. Bu anlamda kedinizin tedavisine ek olarak haşlanmış patates ve ya pirinç lapası gibi nişasta oranı yüksek gıdalarla takviyede bulunabilirsiniz. 

Seçici olmayan bir kedi sahibiyseniz problem yok, ancak seçici kedilerde bu gıdaların tüketilmesi için birkaç alengirli yoldan geçmeniz gerekebilir. Yaş mamasının içerisine karıştırmak, ya da tavuk haşlayıp içerisine eklemek bizden çıkan fikirler. 

Prebiyotik Besin Takviyelerinden Destek Alın 

Kedi ishali konusunda faydalı olan ürünlerden biri de prebiyotiklerdir. Nişasta içerikli gıdaları yedirmenin bir yolunu bulamadıysanız, doğrudan kediler için üretilen bu ürünlerden destek alabilirsiniz. Prebiyotikler, sindirim sistemi, bağırsak ve mide florasının düzenlenmesini sağlar. Bu anlamda içeriğine güvendiğiniz sıvı ya da hap formundaki bu ürünleri tercih edebilirsiniz. 

Prebiyotik takviye önerisi vermemiz gerekirse, içerik bakımından son derece güçlü ve etkili Probio Life’ı söyleyebiliriz. Hem probiyotik hem de prebiyotik içerikli olması sayesinde, ishal olan kedide birkaç kullanım sonrası hızlı bir biçimde sonuç alınabilmesini sağlar. 

Kedi ishali konusunda tercih edebileceğiniz ürünlerden biri de, Synbio Cure. Veteriner kliniklerinden temin edebileceğiniz bu ürün de ishal konusunda etkilidir. 

Yaş Mama Ve Bol Su Tüketmesini Sağlayın. 

Kediler ishal olduğunda dışkılama yoluyla büyük oranda su kaybeder. Özellikle yavru kedi ishali söz konusu olduğunda bu durum başlı başına kedinizi kaybetmenize neden olabilecek bir etkendir. Bu nedenle kediniz ishal olduğunda bol su tüketmesini sağlamanız gerekir. Kediniz ishalin etkisiyle bitkin düşmüşse bir enjektör yardımıyla mutlaka su içmesini sağlamalısınız. 

Kediler ishal olduğunda yaş mama verilmesi, durumun daha da kötüye gitmesine sebep olacak gibi görünür. Ancak yaş mamalar içeriğinde büyük oranda sıvı bulundurur. Ayrıca, ishal nedeniyle kedinizin iştahı kesilmişse yemek yemesini de kolaylaştırır. Böyle bir süreçte yaş mama tercihi yaparken, içeriğinde pirinç olan ıslak kedi mamalarını tercih etmeniz ishalin geçmesinde de etkili olur. daha önce de belirttiğimiz gibi, pirinç içerisindeki nişasta ishali azaltacak bir etkiye sahiptir.

Kedilerde ishal konusuna dair kapsamlı bir biçimde, bilgi aktardığımız bu yazımızın sonuna geldik. Verdiğimiz bilgilere ek olarak uzman desteğinin tüm süreçlerde olduğu gibi ishal konusunda da son derece önemli olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var. Evcil dostlarımızın minik patilerine taş değmeyeceği sağlıklı günler dileriz.