500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Kedi Tasması Kullanmak Ne Kadar Doğru?

Kedi Tasması Kullanmak Ne Kadar Doğru?

Kedi sahipleri arasında tartışılan konulardan birisi de kedi tasması kullanılmalı mı sorusudur. Kimi zaman ev içerisinde, kimi zaman ise dışarıda kediler için tasmanın kullanılıp kullanılmayacağı hakkında farklı görüşler ortaya atılmaktadır. Bugün yazımız içerisinde kedi tasmasının ne kadar faydalı veya duruma göre ne kadar zararlı olduğuna dair bilgileri sizlerle paylaşacağız ve yazı sonunda sizin de tasma kullanıp kullanmamak konusunda bir fikriniz olacak.

Kediler genelde bakıldığı zaman hareketli olmaları ve etrafta sürekli dolaşmaları ile bilinirler. Karakterlerine bağlı olarak kimi zaman ise oyuncu olmalarına bağlı olarak eşyalarınızı saklayabilir veya kendisi de sizden saklanabilmektedir. Bu durum ile çok fazla karşı karşıya kalan kedi sahipleri için zilli boyun tasması kimi zaman çözüm yolu olabilmektedir. Farklı ortamlarda kedinizin kaybolmasını engellemek adına kullanabileceğiniz ürünlerden birisi olan zilli tasma ile kedinizi daha rahat bulabilme şansını sağlamış olursunuz. 

Gerekçe ne olursa olsun, kedi bakımı Yapan kimi insanlar kasmayı oldukça gereksiz bulabilmektedirler. Bunun yanında tasmanın doğru şekilde kullanıldığı takdirde oldukça faydalı olduğunu savunan kedi sahipleri de bulunmaktadır. Kimi kedilerin de büyük olmalarına bağlı olarak, tasma takıldığında henüz alışmadıkları için tepki vermeleri de kedi sahiplerinin tasmaya olumsuz şekilde yaklaşmalarına neden olabilmektedir. Tasmanın ne durumlarda takılması gerektiği ve kediye ne zamanlar zarar verebileceği hakkında bilgileri okuduktan sonra vereceğiniz karar ile kediniz için en doğru kararı alabilme şansını yakalayacaksınız.

Kedilere Tasma Takılır mı? 

Kedilerin hareketlerini incelediğimiz zaman, genelde aşırı hareketli olduklarını gözlemleriz. Kimi zaman yüksek yerlere tırmanmaları, kimi zaman ise bitmek bilmeyen enerjileri ile etrafta durmaksızın hareket ettiklerini görebilirsiniz. Bütün gün boyunca kedinizin üstünde duran bir tasma mutlaka kedinizin canını sıkacaktır. Bu durum sadece kediler için geçerli değildir. Hangi hayvanı besliyor olursanız olun, tasmayla alışmamış bir hayvan ilk başlarda mutlaka tasmayı yadırgayacak ve çıkarmak adına çaba gösterecektir. Günün tamamında kediye tasma takmasanız dahi, gün içerisinde gerek duyulduğu hallerde tasma takılması gereken durumlar da ortaya çıkabilmektedir. 

Gün içerisinde kediye tasma takmak zorunda kalacağınız durumlardan birisi olarak, kedinizi gezmeye çıkarmanızı örnek verebiliriz. Sokakta kedinizin kaybolabilme ihtimalini düşündüğünüz zaman, mutlaka belirli tedbirleri sokağa çıkarken almanız gerekmektedir. Böylece kedinizin güvenliğini ve sağlığını da elinizden geldiğince korunmuş olursunuz. Kedilerin dışarıya çıkınca ne tepki göstereceklerini her an tahmin edemeyeceğiniz için mutlaka tedbirinizi almalısınız.

Tasma kullanımı abartıldığı zaman her ne kadar kedinin sağlığını bozma ihtimali bulunsa da doğru kullanım sayesinde kedinizin sağlığını güvence altına alan bir ürün haline gelebilmektedir. Özellikle kediniz ile dışarıya çıktığınız ve kedinizi gezdirmek istediğiniz zamanlarda kullanacağınız tasmanın önemi bir hayli büyüktür. Dışarıdaki tehlikeleri göz önüne alarak belirli bir alana kadar kedinizi taşıma çantasında götürmeniz oldukça anlaşılır olacaktır. Ulaşmak istediğiniz alana vardığınız andan itibaren ise kedinizi çantada çıkarmanız oldukça faydalı olacaktır. Kediniz böylece toprağa temas edecek ve gezinebilme fırsatını yakalayacaktır. 

Dışarıya çıktığınız zamanlarda kedinize vereceğiniz bu güzel fırsatın yanında, kedinizin dışarıdaki risklere karşı korunabilmesi adına takacağınız kedi tasması ile güvenliğini de sağlamanız gerekmektedir. Böylece dışarıda karşılaşacağı kediler ile kavga etme riski ortadan kalkacak, karşısına çıkan köpekten korkarak sizden uzaklaşması mümkün olmayacak veya çevresindeki olaylardan rahatsız olarak kaçması mümkün olmayacaktır. Tüm bunları sağlayan ise sadece ufak bir göğüs tasması olacaktır. 

Kedi Tasmasının Faydaları ve Zararları 

Kimi kedi sahipleri tasmayı hiçbir zaman kullanmayı tercih etmezlerken, kimileri ise kediye tasma takmak konusunda hiç endişe duymadıkları için her fırsatta kedilerine tasmayı takmak isterler. Her iki durumun da yanlış olduğunu ve duruma göre tasmanın kullanılması gerektiğini fayda ve zaralar ile sizlere şimdi anlatacağız. 

Kedi Tasmasının Faydaları 

  • Ortama göre zilli tasma tercihi yapılabilir ve böylece kedi kolaylıkla bulunabilir.
  • Tasma takılan kedilerde duruma göre pire bulaşma riski ortadan kalkabilir.
  • Dışarıya çıkarılacak kediye takılan tasma sayesinde, kedinizin kaybolmasını engelleyebilirsiniz.
  • Kediniz dışarıya çıktığı zamanlarda takacağınız tasma ile sahipli olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Böylece dışarıda sokak kedisi olduğunu düşünerek kedinizi kimse sahiplenmeye çalışmayacaktır. 

Kedi Tasması Zararları 

  • Kediler özgürlüklerine düşkün olduklarından dolayı, üzerlerine takılacak herhangi bir eşya neticesinde oldukça rahatsız olabilirler. 
  • Tasmanın kullanılmasına gerek olmadığı durumlarda bile tasmanın takılması kedinin hareketini kısıtlayacağı için zararı olacaktır. 
  • Tasmaya alışmamış ve ilk takıldığı anda oldukça rahatsız olan kediniz, tasmayı çıkarmak için boğazına veya dişine zarar verebilir. 
  • Kedide tasmanı sürekli olarak durmasından dolayı, boyun bölgesinde mantar enfeksiyonunu oluşması riski ortaya çıkabilir.
  • Tasma takıldığından dolayı, altta kalan tüylerin dökülmesi ile karşılaşılabilir.
  • Tasmaya hiç alışmamış kedilerde, tasma takıldıktan sonra hırçınlaşma durumu ortaya çıkabilir. 

Kedinize tasmayı taktığınızda ve tatmadığınız da yaşayacağınız durumlara yukarıda saydık. Gerek duyulduğu takdirde tasmanın takılması gerektiği ve fazlasının da kediniz zararına olacağını söyledik. Özellikle belirttiğimiz konu ise kedi bakımı yapan kişilerin dışarıda kendilerine uygun olan bir tasmayı kullanmaları gerektiği oldu. Böylece kedinizi gezdirmek isterken, kedinizi kaybetme durumunu ortadan kaldırmış da oldunuz. Peki kediniz için tasmanın önemi biliyorsunuz fakat kediniz tasmaya karşı aşırı tepki veriyor. Buna karşı nasıl bir yol izleyebilirsiniz?

Kediyi Tasmaya Alıştırmak   

Kime kediler tasmaya karşı tepki göstermezken, kimilerinde ise bu durum oldukça ters tepebilmektedir. Durum her ne olursa olsun kedinizi tasmaya çalıştırabilirsiniz. Sadece kediye tasma takmak için harcadığınız enerji ve süre kedinizin duruma ne kadar tepki verdiğine göre değişecektir. 

Kedinize dışarıya çıkarken takacağınız tasmanın ilk başlarda yumuşak ve hafif olmasına özellikle dikkat etmeniz alışma sürecini kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte kedinizin tasmayı tanıması adına, tasmayı takmadan önce kedinizi tasmaya oynatabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen tasmayı ilk taktığınız anda kedinizin tepki vermeye devam ettiğini görebilirsiniz. Bu durum gayet normaldir ve alışma süreci demek ki henüz tamamlanmamış demektir. Kedinizin durumuna göre bu süreci uzatmalı ve alışmasını beklemelisiniz. Bu süreç içerisinde kullanacağınız tasmayı da kedinizin gözünden uzakta tutmamanız ve alışmasına yardımcı olmak adına arada kedinize tasmayı hatırlatmanız da faydalı olacaktır. 

Kedi eğitimi için olduğu gibi kedinizi tasmaya alıştırırken de sabırlı ve anlayışlı olmanız kedinizin daha az strese girmesine neden olacaktır. Zaten ilk defa karşılaşacağı bir üründen dolayı strese girebilme ihtimali bulunan kedinizi bir de siz süreç içerisinde aşırı strese sokarsanız, kedinizin süreci kabullenme durumu daha da zorlaşacaktır. Bu durumun üstesinden gelebilmek adına kedinize istediğiniz şekilde davranması halinde kedi ödül maması vermeniz çok daha iyi olacaktır. Böylece kedinizde oluşacak stresi de en aza indirmiş olursunuz. Tüm bunların yanında kedinize henüz yavruyken tasmaya alıştırma imkânınız varsa, alışma süreci çok daha kolay olacaktır.