500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Kedi Tuvalet Temizliği Yapılmazsa Başınıza Neler Gelebilir?

Kedi Tuvalet Temizliği Yapılmazsa Başınıza Neler Gelebilir?

Kedi tuvalet temizliği, evcil hayvanınız için üstlenmeniz gereken en önemli sorumluluklardan birisidir. Nasıl ki kedinizin beslenmesi için günlük olarak beslenmesi için mamasını önüne koyuyorsanız, aynı şekilde düzenli olarak kedi kumu temizleme işlemini de kedinizin ve evde bulunan diğer kişilerin sağlığı için yapmak zorundasınız. Sahiplenilmiş olduğunuz her kedi için yapmanız gereken belirli sorumluluklar vardır ve bu sorumluluklar içerisinde yapmanız gereken zaruri işler arasında kedinizin tuvalet kabının temizliği de yer almaktadır. 

Evde beslenmekte olduğunuz kedinin zaruri ihtiyaçlarından birisi olan tuvalet temizliğinin yapılmaması durumunda, kedinizin konforu bozulmuş olacak ve çeşitli hastalıklara karşı risk artacaktır. Özellikle yavru kedi tuvalet temizliği konusu burada ayriyeten dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Yavrular çok daha hassas ve hastalıklara karşı narin oldukları için temizlik konusu yavrularda daha çok dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde yavru kediniz sadece hastalanmak ile kalmaz, yaşamı dahi tehlikeye girebilir. 

Kedim Tuvaletini Yapmıyor?

Yazımızın devamında kedi tuvaleti temizliği yapılmadığı takdirde, kediniz ve evde bulunan diğer kişiler hangi hastalıklar ile karşı karşıya kalacak kısaca belirteceğiz. Fakat hastalıklardan önce kediniz temizlenmemiş olan kuma karşı tepkisini göstermeye başlayabilir. Bu tepkiler tuvaletini daha az yapmaya başlaması veya sizin gördüğünüz kadarıyla hiç yapmıyor oluşudur. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınız zaman soracağınız soru muhtemelen kedim tuvaletini yapmıyor ne yapabilirim sorusu olacaktır. Bu sorunun altında yatan birçok neden olsa da bu nedenlerden birisi olarak kedi kumunu yeterince temizlenmiyor olmasını gösterebiliriz. 

Kedi kumunun temizlenmemesi ile kedini sadece tuvaletini yapmayarak tepki göstermekle kalmayabilir. Bunun yanında kediniz artık kuma tuvaletini yapmak yerine, ev içerisinde belirlemiş olduğu farklı yerlerde tuvalet ihtiyacını giderebilir. Bu durumda da kediniz tuvaletini kuma yapma alışkanlığını kaybedebilir ve kokusunu bırakmış olduğu diğer bölgelerdeki kokusu tam olarak geçmediği sürece alışkanlık ile aynı şekilde farklı yerlere tuvaletini yapmaya devam edebilir. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için düzenli olarak kedi tuvalet temizliği yapmanız gerekir. Aksi taktirde hastalık riskinin yanında bir de sürekli olarak etrafı temizlemek zorunda kalabilirsiniz.

Kedi Tuvalet Temizliği Yapılmadığı Zaman Risk Altındasınız

Kedi tuvalet temizliği yapılmadığı zaman, dışkı yolu ile kedinize ve evde bulunan diğer kişilere bulaşabilecek olan hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar düzenli olarak temizlik yapıldığı takdirde oluşmayacaktır. Fakat kedi kumu temizleme işlemi düzenli olarak yapılmadığı takdirde oluşabilecek olan hastalıkları yazımızın devamında sizlere belirteceğiz. Bu hastalıkların ne olduğu ve hastalıklar oluşmadan önce ne gibi tedbirler alabilirsiniz yazımızın devamında bilgi edinebilirsiniz. 

İdrar Yolları Enfeksiyonu Riski

Kediler temizliğe önem veren canlılardır. Doğada tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra üstünü toprak ile kapatarak, dışkının ortada kalmasını engel olurlar. Bu durumun aynısı ev içerisinde de geçerli olmaktadır. Doğanın taklit edilmesi ile tasarlanmış olan kum kabının içerisinde yer alan kum birikintisine kedi tuvaletini yaptıktan sonra üzerini örtmektedir. Tuvalet kabının içerisindeki kum temizlendiği takdirde kediniz sorunsuz bir şekilde tuvaletini yapacak ve doğada olduğu gibi üzerini kapatacaktır. 

Temizlenmediği durumlarda ise kum iyice batık olmaya başlayacaktır ve kediniz kum kabına tuvaletini yapmayı reddedecektir. Bu durumda kedi tuvaleti gelince ne yapar sorusu yöneltilirse, verilebilecek olan iki cevap bulunmaktadır. İlk olarak kediniz ev içerisine tuvaletini yapabilir. Bu durumda yazımızın üst kısmında bahsetmiştik. Kedinizin kum temizliği yapılmadığı takdirde gösterebileceği diğer bir davranış ise tuvaletini uzun süre yapmamak olacaktır. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında ise kendinizden böbreğinde problem oluşma riski vardır. Ayrıca idrar yolu ve mesane kısmında da enfeksiyon oluşma riski olacaktır. 

Amonyak Riski

Amonyak belirli bir seviyenin üstünde olduğu takdirde her canlı için tehdittir. İstenmeyen sağlık sorunlarının oluşmasına neden oluşu ve yaşam standartlarındaki kalitenin düşmesine neden oluşu ile yetişkin ve yavru kedi tuvalet temizliği yapılmadığı takdirde idrar ile dışkı içerisinde bulunan amonyak toprak içerisinde birikerek, belirli bir zaman sonra kedilerin yanında aynı ortamda bulunan insanların sağlığını da etkilemektedir. Amonyak seviyesinin yükselmesi ve ortamdaki kişilerin de bu havayı soluması ile mide bulantısı, baş ağrısı ve kusma şikayetleri meydana gelebilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı

Kedi tuvaletinin temizlenmemesi sonucunda meydana gelebilecek bir diğer hastalık ise kedi tırnağı hastalığıdır. Böyle bir durum ile karşılaşıldığı takdirde, kedi sahibi ve ortamda bulunan diğer insanlara da bu hastalığın bulaşma riski olacaktır. Hastalığın nedeni kumda biriken zararlı bakterilerdir. İnsanlarda özellikle bağışıklık sistemi düşük olan ve yaşlı kişilerde hastalık bazı sorunlara neden olabilmektedir.

Parazit Riski

Kedi tuvalet temizliği yapılmadığı zaman parazit riski artacaktır. Parazitler aynı zamanda insanlara da bulaşabilmektedir. Parazit bulaşabilmesi için kumun uzun süre temizlenmemesi ve konu uzun aradan sonra temizleyen kişinin gerekli temizlik önlemlerini almaması ile oluşacaktır. İnsanlar özellikle bu parazitlerden korunabilmek için temizlik sırasında ellerine eldiven giymeli, temizlik sonunda da hiç vakit kaybetmeden elini sabun ile güzelce yıkamalıdır.

Mantar

Kum temizliğinin yapılmadığı durumlarda oluşabilecek enfeksiyonlar arasında mantar da yer almaktadır. Bu durum kediler için risk oluşturduğu kadar, ortamda bulunan diğer insanlar için de risk oluşturmaktadır. İnsanlar için özellikle bağışıklık sistemi düşük olan, yaşlı olan ve hamile olan kişiler için enfeksiyon riski daha fazladır.

Kedi Tuvalet Temizliği ile Risklerin Önüne Geçin

Kedi tuvalet temizliği ile risklerin önüne geçmek için düzenli olarak tuvalet temizliği yapmanız ve kumun 7 cm yükseklikten daha az olduğu takdirde kum takviyesi yapmanız kedinizin daha konforlu hayat yaşamasını sağlayacaktır. Kum kalitesini arttırmak, oluşan kokuyu engellemek kumunuza ekleme yapmak için bu ürünü kullanabilirsiniz. Doğal kedi kumu koku giderici ürün ile kumunuzdaki kokuyu engellemek ve kum kalitesini arttırarak, hastalık riskini çok daha aza indirmeniz mümkündür.


Sonuç

Kedi tuvalet temizliği yapılmadığı takdirde ortaya çıkabilecek birçok riskten bahsettik ve bu risklerin sadece kediler için değil aynı zamanda insanlar için de risk oluşturduğunu söyledik. Özellikle insanlar için bahsetmiş olduğumuz risklerde çocuk, hamile, yaşlı ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin hastalıklara yakalanma riskinin daha fazla olduğundan bahsettik. Ayrıca kedi tuvaleti gelince ne yapar sorusu içinde vermiş olduğumuz cevap ile kum temizliğinin sadece kedilere sıkıntı oluşturmadığı, kirli kumu tercih etmeyen kedilerin evin farklı alanlarına tuvaletini yapması sonucunda kedi sahiplerinin de sıkıntı yaşayacağını belirtmiştik. Yazımızda belirtmiş olduğumuz risklerin tamamını ortadan kaldırmak için düzenli olarak tuvalet temizliğini yapmanız ve kum yetersiz ise kum ilavesi yapmanız yeterli olacaktır. Kum ilavesi için Oprobiotic Clean doğal kedi kum koku giderici kullanarak, kum kalitesini artırabilir ve kedi kumuna bağlı hastalıkların oluşma riskini en baştan engellemiş olursunuz.