500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Kedi Zehirlenirse Ne Yapılmalı?

Kedi Zehirlenirse Ne Yapılmalı?

Evde kedi bakımı yapan veya sokakta görmüş olduğu kedide fark edilen zehirlenme vakalarında insanlar ne yapacaklarını bilemeyebilirler. Özellikle kediler etrafındaki olaylar ve nesnelere meraklı canlılar oldukları için kimi zamanlar zehirlenme hadisesi ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu gibi durumlar genelde insan ilaçları, zehirli bitkiler veya tarihi geçmiş ürünlerin tüketilmesi ile meydana gelmektedir. Kediler için zehirlenme vakaları incelendiği zaman tüm kedi sahiplerinin yüzde onluk kısmı zehirlenme vakası ile karşı karşıya kalmaktadır. 

Kedilerde Zehirlenme Belirtileri 

Kedilerin zehirlendiğini belirli davranışlar veya olumsuz giden bazı durumlardan dolayı anlayabilirsiniz. Bunları sıralayacak olursak şu şekildedir:

  • Kendinizde gözlemlediğiniz mor ve mavi dil ile dişler,
  • Kedinizin belirli bir süre nefes almakta güçlük çekmesi,
  • Kusması,
  • İshal olması,
  • Depresyona girmesi,
  • Normal zamandan çok daha dikkat çekici şekilde öksürmesi,
  • Hapşırması,
  • Kedinizin nefes nefese kalması,
  • Kedinizin nöbet geçirmesi,
  • Titremesi,
  • İstemi dışında gerçekleşen kas seğirmeleri,
  • Zayıflık,
  • Kedide gözlemlenecek bilinç kaybı potansiyeli,
  • Göz bebeklerinde fark edilir seviyede büyüme,
  • Koyu renkli idrar,
  • Kedinin kanlı dışkı yapması,
  • Kedinin ağız veya burnundan kan gelmesi,
  • Sürekli olarak öğürmeye devam etmesi, kedi zehirlenmesi belirtileri arasında yer alır.

Kedinizin veya sokakta yürürken zehirlendiğini fark ettiğiniz kedinin ilk müdahalesi sırasında neler yapılmalı? Ne gibi müdahalelerde bulunulmalı? Hayvansever kişiler olarak ilk müdahale sırasında kedilere yardımcı olabilmek adına ne gibi bilgiler bilinmeli? Bu soruların cevapları yazımız içerisinde yer alacak ve zehirlenmiş bir kedi ile karşı karşıya kaldığınız taktirde neler yapmanız gerektiğini bilerek hareket ettiğiniz için kedinin ilk müdahalesi oldukça başarılı geçecektir.

Kedinin Havadar Alana Alınması Gerekir

Kedinizin zehirlenip zehirlenmediğini anlayabilmeniz için yukarıda maddeler halinde zehirlenme belirtilerini zaten saymıştık. Kendinizde bu belirtileri gözlemlediğiniz takdirde hemen aydınlık ve havadar alana almanız gerekmektedir. Zehirlenme hadisesi ile karşı karşıya kalan kediniz, normal zamandaki kadar neşeli ve hareketli olmayacaktır. Aksine durgun ve halsiz olarak karşınızda stresli bir kedi göreceksiniz.

Kedi zehirlenmesine ne iyi gelir sorusunu sormadan önce bilmeniz gereken detaylardan biri de zehirlenen kedinin kendini güvende olmaya çalışmak amacı ile saklanmaya çalışmasıdır. Bu durum ile karşılaştığınızda da aynı şekilde kedinizin zehirlendiğini düşündüğünüz ortamdan çıkarılması gerekir. Hava alacağı ve ferah ortam ilk etapta kedinize sağlayabileceğiniz en iyi ilk yardım olacaktır. Bunu yapmaya çalışırken kedinizin sizi ısırma ihtimalini düşünerek hareket etmenizde yarar vardır. Kediniz zehirlenmenin vermiş olduğu stres ile kendini korumak amacıyla size saldırabilir.

Veteriner Hekim ile İletişim Kurmalısınız

Kedinizin zehirlendiğini anladığınız andan itibaren veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz oldukça önemlidir. Kedinizin zehirlenmesinden dolayı gereken panzehir biran evvel bulunması gerekir. Kedinizin vücudunda olabildiğince az şekilde dolaşması gereken zehir, yapılan müdahaleler ile kısa süre içerisinde vücuttan atılması gerekmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi kedinizin zehirlenme vakasında da işin üstesinden gelebilecek deneyimde kişiler ile iletişim kurulması oldukça önemli olacaktır. 

İlk Yardım Uygulaması

Oluşan tüm acil sorunlarda olduğu gibi zehirlenme sürecinde de kedi tedavisi için ilk yardım oldukça önemlidir. Yapılacak olan müdahalenin ne şekilde olacağına karar verebilmek için ilk önce kedinin ne şekilde zehirlendiğini bilmek, ilk yardım sırasında kediye yapılacak müdahalenin ne olacağına karar vermek için oldukça önemlidir. Kedinin solunum, sindirim, deri teması gibi zehirlenme türlerinden hangisine maruz kaldığını bilmek size müdahale sırasında oldukça avantaj sağlayacaktır. Kedinize en doğru müdahale, zehirlenmenin yaşanma sebebi belirlendiği andan itibaren çok daha doğru şekilde uygulanacaktır. 

Kedinin her türlü zehirlenme vakasında kusturulmaya çalışması gibi temel bilgiler çoğu zaman işe yara olsa da, kimi zaman kedinizin durumunu daha da kötü etkileyebilmektedir. Midede bulunan ve kedinizin kusturulması halinde midedeki tahriş edici maddenin tekrar kanaldan geçmesi durumun şiddetini daha da artıracaktır. 

Kedi zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren mamaların son kullanma tarihi ile ilgili kafanızda soru işareti oluşursa hemen kontrolünü gerçekleştirmeniz gerekir. Böylece acilen veterinerinize danışacağınız veya götüreceğiniz kedinizin durumunu çok daha ayrıntılı anlatarak kedinize müdahalenin daha çabuk yapılabilmesi için zaman kazanmış olursunuz.

Bunun yanında kedilerde görülen zehirlenme hadiseleri arasında yer alan göz zehirlenmesi, kedi yanında bulunan kişinin müdahale etmesi gerekecek kadar acil olabilmektedir. Göz zehirlenmesi ile karşı karşıya kaldığınız taktirde kedinizin gözünü bol su ile yıkayarak müdahale etmeniz gerekmektedir. Buna ek olarak kediniz deri yoluyla zehirlenme de yaşıyor olabilir. Bu durumda ise yapmanız gereken deriyi temizlemek olacaktır. Temiz bez yardımı ile derinin temizlenmesi ve sabunlu bir su ile kedinin iyice yıkanması gerekir. Derinin temizlendiğinden emin olduktan sonra kedinizin tüy sağlığını yeniden kazanabilmesi adına kedi tarağı ile kedinizin tüylerini tarayabilirsiniz. 

Söylenmediği ve Mecbur Kalınmadığı Sürece Müdahaleyi Evde Yapmayın 

Kedi bakımı hakkında bilinmesi gerekenler arasında, zehirlenme vakalarında kedi sahiplerinin olaya hakim ise müdahale edebileceği gibi bilmediği taktirde de kedinin durumunu daha da kötüleştirmemek adına müdahale etmemesi gerekir. Müdahalenin ne şekilde yapılacağını bilmeyen kişilerin, kediyi zehirlediğini düşündükleri maddeyi de yanlarına alarak veterinere gitmeleri en doğru karar olacaktır. 

Kedi Kusturulmadan Önce Veteriner Hekime Danışılmalı

Zehirlenme vakası ile karşı karşıya kalındığı taktirde kedinizi biran evvel zehirli maddeden kurtarmak adına kusturmak isteyebilirsiniz. Böyle bir müdahale her zaman doğru olmayacağı için ilk olarak veteriner hekime danışılmalı ve onay alınırsa kedinin kusturma işlemi gerçekleştirilmeli. Kedinizin kusmasına veteriner hekiminiz de onay verdiği taktirde şu durumlar dikkate alınarak kedinizi kusturabilirsiniz:

  • Kedi beslenmesi sırasında veya farklı bir şekilde zehirlendiği biliniyorsa, ilk iki saat içerisinde kusturma işlemi gerçekleştirilebilir. İlk iki saatlik sürenin geçmesinin ardından zehir emilecek ve kedinizin kusmasının herhangi bir faydası olmayacaktır.
  • Kedinizi kusturmanız için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli detay ise kedinizin kesin olarak zehirlendiğinden emin olmanızdır.
  • Son olarak sizin müdahale ederek kedinizi kusturabilmeniz için kedinizin bilincinin yerinde olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Asitlere Dikkat 

Kedinizin her durumda kusturulmasının doğru olmadığını en başta söylemiştik. Bu suruma örnek olarak verilecek durumlardan birisi de asitlerdir. Ortada duran asit bazlı sıvılar, kediniz tarafından tüketildiği taktirde kusturma işlemi gerçekleşirse kedinizin daha da kötü duruma gelmesi muhtemeldir. Bu durumda yapmanız gereken ilk işlem asiti etkisiz kılabilmek adına kedinize yağlı süt veya çiğ yumurta yedirmeniz gerekir. 

Zehirlenme hadisesinin ardından gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra kedinizin vücudunda kalan zehri de atabilmesi adına aktif kömür kullanımı gerekmektedir. Ağız yoluyla alınan aktif kömür ve kedinin dışkılamasına yardımcı olacak diğer gıdalar ile kediniz vücudundan zehirli maddelerin kalan kısmını da atabilir. 

Zehirlenme Sonrası Su Tüketimi

Zehirlenme olayı gerçekleştikten sonra kedi zehirlenmesine ne iyi gelir sorusu sorulmaktadır. Bu durumun ardından kedinize etki edecek zehir, kedinizin organlarına da hasar verecektir. Kedinizin karaciğer ve böbreğinde zehirden dolayı oluşacak hasarlardan korunması adına su kabı içerisine doldurduğunuz suyu içirterek zehrin etkisini azaltabilirsiniz.