500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Kedilerde Kulak Temizliği ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerde Kulak Temizliği ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kediler diğer hayvanlar ile kıyaslandığı zaman kendi bakımlarını oldukça iyi yapabilen canlılardır. Bundan dolayı kedi bakımı biraz daha kolay olabilmektedir. Her ne kadar bakımı kolay ve kendi temizliğini yapabilen canlılar olsalar da kimi zamanlar sizlerin de bakımı konusunda yardımcı olmanız gerekebilir.

Genelde kulak temizliği için yardıma ihtiyaç duymayan kediler, ayda bir defa olmak üzere kulak kepçesi etrafındaki kirleri almanız ile birlikte çok daha rahat olacaklardır. Bunu yaparak aynı zamanda belirli periyotlarla kedinizin kulak sağlığı hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Kediler için kulak sorunları çok fazla görülmemektedir. Görüldüğü zamanlarda ise aşırı kulak kiri ile kendini belli etmekte ve buna bağlı olarak enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Bu durumlar ile karşı karşıya kalmadan önce kediniz için düzenli olarak temizliğini yapabileceğiniz kulak temizleme solüsyonu almanız kedinizin kulak sağlığı için oldukça önemlidir. Uzmanlar tarafından kedinizin kulağındaki kirleri temizlerken, kulak çubuğu gibi maddelerin kullanılması önerilmemektedir. Bunun yerine kedilerde kulak temizliği için düzenli aralıklarla kontrolünü yapmış olduğunuz kulaktaki kire bağlı olarak, almış olduğunuz sprey yardımı ile kedinizin kulağını temizleyebilirsiniz. İşlem sırasında kedinizin tepki verme ihtimalini düşünerek kedinizi havlu içerisine sağlamanız önerilir. Sprey sıkmış olduğunuz bölgeyi temiz bir bez ile temizlemeniz oldukça önemlidir. Temizlik işlemini genelde ayda bir kez veya daha uzun aralıklarla yapacağınızdan dolayı kedinize ödül mamaları verebilirsiniz. 

Kedilerde kulak temizliği nasıl yapılır sorusunu eğer kedinizin kulak kirindeki artıştan sonra internetten araştırıyorsanız, bu saatten sonra yapmanız gereken en iyi şey veterinere gitmek olacaktır. Kulak kirinin birikmesine bağlı olarak ortaya çıkacak enfeksiyonlar için de veterinerinizin vermiş olduğu tedaviyi uygulamanız en iyisi olacaktır. Kediniz kulak kirine bağlı olarak denge sorunları yaşıyorsa, kulak bölgesine herhangi bir ilaç tedavisi uygulamamalı  veya müdahalede bulunmamalısınız. Düzenli olarak kedinizin bakımını yaptırmış olduğunuz veteriner hekiminize bu durumdan bahsederek, derhal kontrol için hekiminize götürmelisiniz.  Kendinizdeki kulak kiri nasıl çıkarılır? Veterinere gitmeden kulak temizliğini ne ölçüde yapabiliriz? Gelin hep birlikte bu soruların cevabına birlikte bakalım.

Düzenli Kulak Kontrolü 

Beslemiş olduğunuz kedinizin kulak kontrollerini düzenli olarak yaptığınız takdirde, kediniz herhangi bir sağlık problemi yaşamadan önce haberdar olmuş olursunuz. Böylece hastalık ilerlemeden önce müdahale etme ve anında hastalığa müdahale edebilme şansınız olacaktır. Kedilerde kulak bakımı sırasında yapmanız gerekenleri bildiğiniz takdirde herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.

Kulak Temizliği Sırasında Kedi Tutma  

  • Kediler kulak temizliği sırasında sabit duramayabilirler. Temizlik sırasında oldukça hareketli olduğunu gözlemlediğiniz kedileriniz için genelde tercih edilen yöntem, havlu ile kedinizi sarmaktadır. Bunun için seçecek olduğunuz tablonun büyük olması gerekmektedir. Bu havluyu ikiye katlamalı ve tam ortaya gelecek şekilde kedinizi üzerine koymalısınız. Havlunun bir tarafı sevimli dostumuzun sırt kısmına gelecek şekilde, diğer kısmı ise kedinizin boynu ile birlikte ön kısma doğru sarmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sarmış olduğunuz havluyu son olarak ise kedinizin boynunun arka kısmına sabitle demeniz gerekmektedir. Havluyu sabitlemek ve kedinizin canını acıtmamak için düğüm atmak yerine havluyu toka veya benzeri eşyalar ile tutturmanız yeterli olacaktır. Böylece sabit kalacak olan kediniz için kulak temizliği vakti gelmiş demektir.
  • Kedilerin tamamı için zorlukların olduğunu söylememiz doğru olmayacaktır. Kimi kediler oldukça uslu olmalarına rağmen, bazı kedilerde ise bahsetmiş olduğumuz durumlar yaşanmakta ve yaşanan bu durum karşısında uygulayacağınız bu yöntemler ile kedinizin sağlıklı şekilde yaşamasına yardımcı olabiliriz.
  • Kedilerde kulak akıntısı yaşamadan önce kullanacak olduğunuz solüsyonlar sayesinde veterinere gitmeye gerek kalmadan kedinizin kulak temizliğini kendiniz yapabilirsiniz. Eczanelerden alınan solüsyonlardan farklı olarak üretilen bu ürünleri tamamen hayvanlar için üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Kediniz için yapacak olduğunuz kulak temizliği sırasında, kedinizin kulağındaki dış kısımları bilmeniz gerekmektedir. Yapılacak olan temizlik sırasında müdahale edebileceğimiz kısım sadece dış kulak ile sınırlı kalacaktır. Bunu deme nedenimiz ise kedimizin kulağındaki kirlilerin çoğu kulak kanalı etrafına birikmektedir. Düzenli olarak yapılacak olan temizlik ile birlikte, biriken kirler temizlenecektir. Bu işlem yapılmadığı takdirde enfeksiyon riski oluşabilmektedir. Kulak temizleme aşamasında rastlanan sorunlardan birisi olarak gözlemlenen kulak çöpü kullanma sorunu neticesinde kedilerinizin kulaklarında kalıcı hasarlar bırakabilirsiniz. Bu durumu dikkate alarak, kedinizin kulağından içeri kulak çöpü sokmamanız gerekir. 

Kulak Temizliği

  • Kedilerde kulak temizliği sırasında kulak kanalı etrafında tüy bulunması halinde, kedi tımar makası ile ilk önce temizlik yapmanız gerekmektedir. Bu işlem sırasında elinizde bulunan tımar makası ile kedinizin kulağına zarar vermeyecek şekilde temizleme işlemini yapmaya özen göstermelisiniz. 
  • Kulağı temizlemek için kullanılmamış temiz bir bezi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
  • Solüsyonu bez üzerine sıktıktan sonra masaj yapmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi dış kulakta 30 saniye civarında yapmanız yeterli olacaktır. Orta kulağa müdahale edecek herhangi bir davranışta bulunmamalısınız.
  • Yapmış olduğunuz işlemin ardından çıkan kirlerden hariç olarak kedinizin kulağında kalan ufak parçaları da temizlemek isterseniz pamuk yardımı ile nazik dokunuşlar yapabilirsiniz.
  • Yukarı kısımda belirtmiş olduğumuz tüm adımları uygulanmışsanız kedinizin bir kulağını silmişsiniz demektir. Aynı işlemi diğer kulak için de uygulayarak bakım sonunda kedinizi ödüllendirebilirsiniz.

Kedi Veteriner Kontrolü Ne Zaman Gereklidir?

Kedinizin kulağında veya yapmış olduğu davranışlar sonucunda gözlemlemiş olduğunuz durumların ardından kedi veteriner kontrolü zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Kulak için veterinere gitme ihtiyacı duyabileceğiniz bazı durumlar şu şekildedir:

  • Evcil hayvanınızın kulakları çok sık titriyorsa veya kulaklarını aşırı derecede fazla ovmaya dikkat çekici şekilde, normalden daha fazla bir süre devam ettiği taktirde kedi kulak akarı ile karşı karşıya kalma riskiniz olacaktır. Bu şekilde davranmış olduğu her zaman kulak akarı olacak diye bir durum yoktur. Farklı bir sorun nedeni ile de kedinizin kulağında tıkanıklık oluşmuş olabilir. Bu durum kulak solüsyonu ile yapmış olduğunuz temizlik sonrasında da devam ediyorsa, veterinerinize danışmanızda fayda vardır.
  • Kedinizin kulağını temizleme işlemi yaparken veya temizleme işlemini tamamladıktan sonra görecek olduğunuz koyu renkli kan veya rengi değişmiş olan, kiri fark ettiğiniz takdirde bu durumu veterineriniz ile paylaşmalısınız. Böylece problem daha çok büyümeden önce ufak bir tedavi veya bakım ile kedinizde herhangi bir sorun için gerekeni yapmış olursunuz. 
  • Kedinizin kulağından rahatsız edici derecede koku geldiği takdirde veterinerinize danışmanızda fayda vardır.
  • Kedinizin kulağında yaşamış olduğunuz problem dolayısı ile veterineriniz kedinizin sağlığı için kedi bakımı ve sağlık ürünleri kullanmanızı önerebilmektedir. Veterinerinizin yazmış olduğu ürünleri kullanarak kedinizin en kısa sürede sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular 

Kedimin kulaklarındaki siyahlığın sebebi nedir?

Kedilerde görülen kulak akıntılarının sonra, kedinizin bu durumdan rahatsız olma olasılığı bulunmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz akıntının görünümü siyah renkte, kabuklu ve kan akıntısı şeklinde olabilmektedir. Aynı zamanda kulak kirinin birikmesi ile de ortaya çıkabilmektedir. Kulak kanalını tıkayacak derecede biriken madde ile kediniz oldukça rahatsız olabilmektedir.

Kedimin Neden Kulak Kiri Var?

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de kulak kirinin gözükmesi normaldir. Kulakta biriken kirin miktarı normale göre daha fazla oluyor veya kulak içindeki kirin rengi kurumuş kan şeklini alıyorsa veterinerinize danışabilirsiniz.

Kedinizin Kulak Enfeksiyonu veya Akıntısı Olduğun Dair Belirtiler Nelerdir?

Kedilerde kulak akıntısı, veya enfeksiyon için belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedinizin kulağında siyah veya sarı akıntının oluşması,
  • Kulak kenarlarındaki oluşan kızarıklık veya şişme,
  • Kulak kanalını gözlemlediğiniz zaman fark edeceğiniz akıntı birikmesi,
  • Siyahımsı kulak akıntısı,
  • Kedinizin kulağından gelen ve rahatsız edici olan kulak kokusu,
  • Kendinizde oluşabilecek olan işitme kaybı,
  • Kediniz yürüdüğü zamanlarda denge kaybı gözlemlenir.

Kedimdeki Kulak Akıntısını Tedavi Etmesem Olur mu?

Kulak akıntısını fark ettikten sonra tedavi aşamasına geçmediğiniz takdirde kedinizle şiddetli kaşıntılar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumdan sonra da tedavi sürecini başlatmadığınız takdirde bu durum kedinizin tüm vücuduna yayılacaktır. Aynı zamanda kedinizin tam sağır veya kısmi sağırlığına yol açabilmektedir.

Kedilerde Kulak Akarı Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?

Kedinizdeki kulak akarını tespit ettikten sonra tedaviye başladığınız taktirde tedavi süreci değişkenlik göstermekle birlikte en fazla üç hafta sürmektedir.