500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Terk Edilmiş Yavru Kedi Bakımı

Terk Edilmiş Yavru Kedi Bakımı

Sokakta yürürken, evinizin önünde veya daha farklı ortamlarda terk edilmiş olan yavru kedi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Hayvanlara karşı sevginiz de varsa, bulmuş olduğunuz kedi bakımı nasıl olmalı sorusunu kendi kendinize sorabilirsiniz. Kediyi sahiplenmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek istiyorsanız, kedinin sizinle birlikte yaşayabilmesi için gerekli olan ürünleri volipet gibi güvenirler internet mağazalarından alışveriş yaparak kedinizin tüm ihtiyaçlarını giderebilirsiniz. Gerekli olan ürünlere sahip olduğunuz takdirde, terk edilmiş olan kedinin bakımını rahatlıkla üstlenebilirsiniz.  Peki terk edilmiş yavru kedi bakımı tam olarak nasıl olmalı? Gerekli olan tüm detaylar yazımızda.

Kedinizi ve Yavru Kedinizi Güvende Tutmak

Bulmuş olduğunuz yavru kedi için öncelikle yapmanız gereken, annenin yavru kedinin etrafında olabileceğini düşünerek hareket etmenizdir. Kimi zamanlar anne kedi yavrusunu besleyebilmek için yemek arayışında olur ve bu sırada yavru kediler yalnız kalabilirler. Her ne kadar iyi niyetli olsa da kimi zamanlar bu durumu bilemeyen kişiler tarafından yavrular alınır ve anne kedinin yuvaya dönmesi ile karşılaştığı manzara yürek burkabilir. Bu durumu anneye yaşatmamak için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır.

Bulmuş olduğunuz kedinin ilk önce ne kadar temiz olduğuna bakmanız gerekmektedir. Gayet temiz ve bakımlı olan yavru kediler için anne kedilerin yavrularını bıraktığını çok fazla söylememiz mümkün olmayacaktır. Muhtemelen anne yemek arayışı içerisindedir ve çevrede geziniyordur. Eğer söylemiş olduğumuz gibi temizliği hakkında çok fazla dikkat çekici durum gözünüze takılmadıysa, gerçekten işe yarayacak bir diğer yönteme daha başvurabilirsiniz. Bu yöntemi her yerde duymamış olabilirsiniz. Yapacağınız yöntem için un tarzı bir ürün bulmalı veya tamamıyla unun kendinin de kullanabilirsiniz. Bulmuş Olduğunuz un ile yavru kedinin etrafına ufak bir çember çizebilir ve 1-2 saat sonra un üzerinde pati izi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. 

Bulmuş olduğunuz yavruyu çok fazla streste ve etrafında sarar verici birçok durum bulunuyor ise annesinin de yavru terk ettiğine emin olduğunuz taktirde yavru kedi sahiplenme durumunu düşünebilirsiniz. 

Yavru kedinin etrafında annesinin olmadığını, belirli süre bekledikten sonra annenin yuvaya dönmediğini ve kedinin büyük stres altında olduğunu fark ettiğiniz andan itibaren sahiplenmiş olduğunuz yavru kedi için yapmanız gereken önemli adımlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki ise yavru kedinin yaşını hesaplamak olacaktır. Böylece yavru için gerekli olan beslenme tarzına göre hareket edebilir ve bu doğrultuda yiyecek alabilirsiniz. 

Sahiplenmiş olduğunuz yavru kedinin yaşını her zaman için profesyonel bir kişi ile hesaplama imkanınız olamayabilir. Bu gibi durumlarda temel bilgileri öğrenerek, yavru kedinin kaç yaşında olduğuna dair bilgi sahibi olabilme şansınız vardır. Bu duruma örnek olarak şu şekilde gözlem yapabilirsiniz. Bulmuş olduğunuz kedinin gözleri hâlâ kapalı ve kulakları da katlanmış bir şekilde duruyor ise bu kedi muhtemelen yeni doğmuştur ve en fazla 15 günlüktür. Gözleri açık durumda fakat hâlâ titreme söz konusu ise genel olarak yavru kedi 2 veya 3 haftalıktır. Bu durumların hiçbirine bulmuş olduğunuz yavru kedide rastlamadıysanız, bulunmuş olduğunuz yavru kedi için kulaklarının dik vaziyette olduğu, gözlerinin tamamen açık olduğu ve rahat bir şekilde yürüyebildiğini söyleyebiliriz. Böyle bir yavru kedi ise 3 haftadan büyük olmaktadır. Terk edilmiş yavru kedi bakımı için öncelikle saymış olduğumuz durumlardan hangisi kedinizde mümkün tespit etmeniz gerekmektedir. 

Eğer çevrenizde veteriner bulunuyorsa, yavru kediyi buraya götürerek detaylı bir incelemeden geçirebilirsiniz. Bu şekilde yaşı ve sağlık durumu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmuş olursunuz. Yavru kediyi sahiplenmek istiyor ve veterinere gitme şansınız ileriki günlerde mümkün olacaksa kediniz için kedi kumu ve yavru kedi maması gibi ürünleri ilk etapta edinmeniz gerekecektir. Peki yavru kediniz için ilk etapta ihtiyaç duyacağınız ürünler kedi mamaları  ve  kum mu? Hayır. Yavru kedi için ilk etapta ihtiyaç duyacağınız malzemeler:

  • Annesinden uzak olduğu ve beslenmesi gerektiği için biberon,
  • Kendini rahat ve sıcak tutabilmesi için ısıtıcı yastık,
  • Beslenmesi bittikten sonra biberonu temiz izleyebilmeniz için biberon temizleme fırçası,
  • Yavru kedinizi belli bir süre taşıyabilme deniz için geçici çözüm ile üretmiş olduğunuz karton veya satın alabileceğiniz taşıyıcı ürünler.

Kediyi Isıtmak

Bulmuş olduğunuz yavru kedinin sıcaklığı ilk etapta oldukça önemlidir. Yaz aylarında bu sorun ile çok fazla karşılaşılmıyor fakat söz konusu kışın yaşanılan hava şartlarında bulunmuş olduğunuz kediden bahsediyorsak, vücut ısısının kontrolü ilk etapta oldukça önemli olacaktır. Terk edilmiş yavru kedi bakımı için kontrolünü sağlayacağınız ısı değeri, kedinizin sağlık durumu hakkında veya soğukta ne kadar kaldığı hakkında ufakta olsa bilgi vermiş olacaktır.

Gerekli kontrolünü sağladığınız ve kedinin üşüdüğüne karar verdiyseniz, kediyi bir an evvel ısıtmaya çalışmalısınız. Gerekli olan sıcak ortamı bulduğunuz andan itibaren bir saat içinde kedinin vücut ısısının düzelmeye başlaması gerekmektedir. Bir saatlik sürenin ardından hala kendinizdeki vücut ısısında düzelme gözlemlemediğiniz takdirde veterinere derhal gitmenizde fayda vardır. Veteriner tarafından gerçekleştirilen kontrollerden sonra kedinizin herhangi bir rahatsızlığı olmadığına karar verildiği takdirde, kedinizin vücut ısısı düzenlendikten sonra rahatlıkla evinize gidebilirsiniz.

Yavru kedi bakımı için gerekli olan ilk aşama kesinlikle kedinin vücut ısısının düzenlenmesi olacaktır. Kedinizin vücut ısısı normal seviyelere geldiğini düşünüyorsanız, bu saatten sonra artık yemek yemesine izin verebilirsiniz. 

Bulmuş olduğunuz kedinin sağlık problemleri hakkında bilgi edindiniz veya vücut ısısındaki değerin düzgün olduğuna karar verdiniz. Artık sıra beslenmeye geldi. Besleyecek olduğunuz kedinin kaç aylık olduğuna bağlı olarak toz formül yavrularınızı geliştirecek mamalar satın alabilirsiniz. Yavru kedinizin hâlâ biberon ile beslenmesi gerekiyor ise besleme işleminden önce kedinize verecek olduğunuz sıvının ısısını kontrol etmeniz gerekmektedir. Oda sıcaklığı ile eşdeğer veya yakın sıcaklıkta ise herhangi bir sorun olmadan yavru kedinizi beslemeye başlayabilirsiniz.

Yavru Kediler için Zehirli Yiyecekler: Zehirli ve Tehlikeli Besinler

Yavru kedinizi beslediğiniz sırada kedinizin ayakları aşağıda ve başı düz vaziyette olması gerekmektedir. Yavrunuzun ayakları havada olacak şekilde veya uygun olmayan diğer farklı şekillerde beslemeniz halinde yavrunuzun yemiş olduğu yiyecek, kedi yavrusu için tehlike arz edebilir. Yanlış pozisyonda beslenen yavru kediler kimi zaman ciğerlerine mama gitme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. 

Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

Yavru kedi besleme rutininizi belirlemek için kedinin kaç haftalık veya aylık olduğuna karar vermeniz gerekmektedir. Kediniz henüz yeni doğmuş ve beslenmeye ihtiyacı varsa, ikişer saat aralıklar ile beslemeye devam etmeniz gerekmektedir. İlk ayın ardından ise bu düzeni 3-4 saat aralıkla tekrarlamalısınız. Kedinizin yavru olduğu ve midesinin de oldukça küçük olduğunu düşünerek hareket etmenizde yarar vardır. Kısa aralıklarla düzenli besleme ile kedinizin büyümesi için gerekli olan besinleri verdiğinizden emin olmalısınız. 

Yavru Kedi Nasıl Yıkanır?

Terk edilmiş yavru kedi bakımı için gerekli olan tüm aşamaları buraya kadar yaptığınıza göre artık kedinizin yıkanma aşamasına geçebilirsiniz. Sokaktan bulduğunuza göre öncelikle yıkama işleminden önce vücudunda pire olup olmadığına dair inceleme yapmanız gerebilir.  Kedinizin üzerinde herhangi bir pire belirtisi bulmadığınız taktirde yavru kedi banyosu için gerekli olan şampuan ile kedinize duş yaptırabilir ve banyo sonrasında kedinizi kurulayarak güzel bir uyku çekmesine yardımcı olabilirsiniz.

Evcil hayvanlarınız için ihtiyaç olan ürünleri volipet mağazamızdan satın alabilir ve gönül rahatlığıyla kedileriniz için kullanabilirsiniz.