500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
500₺ ve Üzeri İlk Siparişlerde %5 İndirim Kodu: Volipet5
Ankara Kedisi Irk Özellikleri ve Bakımı

Ankara Kedisi Irk Özellikleri ve Bakımı

Ülkemizde cins kedi denildiği zaman birçok kişinin aklına gelebilecek türlerden birisi olarak Ankara kedisi ön plana çıkar. Yediden yetmişe herkesin sevdiği kedi türleri arasında yer alan bu kedi türüne ait tüm bilgilere yazımız içerisinde değinerek, meraklısı olan kişilerin daha iyi bilgi sahibi olmasına yardımcı olacağız. 

Ankara Kedisi Tarihçesi 

Kedi türleri arasında uzun tüylere sahip olduğu bilinen kedilerin atası olarak Ankara kedisinin bilindiği kaynaklarda yer almaktadır. 17. yüzyılın başlarına dayanan hikayeleri ile birçok hayvan severin ilgisini çekmeyi başarmışlardır. Geçmişte denizciler vasıtasıyla dünyaya tanınan ve daha sonra soylu kişilerin sarayında yaşamlarını sürdürmeye başlayan kedi cinsleri arasında da en başta olan kedi türlerindendir. 

Saray hayatına alışmış ve yaşamlarını en güzel şekilde sürdüren bu canlılar, Fars kedisinin yaygınlaşamaya başlamasıyla saray ve köşklerdeki hakimiyetini kaybetmiştir. 1950 yılından itibaren artık tamamen Fars kedisine yenilmiş ve daha sıradan bir hayat sürmeye başlamış olan Ankara kedileri, Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde tekrardan yaygınlaşmaya başlayacaktır. Artık ailelere hitap eden bir kedi olarak, çocukların bakmaktan hoşlandığı bir tür olarak Avrupa’da yeniden yaygınlaşmaya başlayacaktır. 

Seneler 1960 yılını gösterdiğinde ise artık nesli tükenmekte olan kedi türleri arasında yerini almaya başlamasından dolayı Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi tarafından çoğaltılmaya çalışılmıştır. Ankara kedisi ile farklı türdeki kedilerin çoğaltılmaya çalışılması başarıyla sonuçlanmıştır. Daha sonra Fransa ve İngiltere gibi farklı Avrupa ülkelerinde de tekrardan yaygınlaşmaya başlaması ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Günümüzde de sevimliliklerinden bir şey kaybetmemeleri, evlerimizde beslemeye devam etmemize sebep olan en önemli faktörlerden birisi olarak bilinmektedir. 

Ankara Kedisi Karakteristik Özellikleri 

  • Oyun oynamayı çok severler. Kediniz için alacak olduğunuz oyuncaklar ile mükemmel vakit geçirebilirsiniz. Siz de aktif olarak kediniz oyuncaklarıyla oynarken, kendisine eşlik etmek istiyorsanız kedi ayak oyuncağı sizin için mükemmel bir tercih olacaktır. 
  • Kendi sahiplerine alıştıkları bir süreç bulunmaktadır. Bu süreyi atlatmış ve Ankara kedisinin güvenini kazanmışsanız, ondan ayrılmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Sahibine alışması ve onun da güçlü bir bağ kurmasından dolayı uzun süreli ayrılıkları hiç sevmeyecektir.
  • Oldukça zeki hayvanlardır. Kendisine öğretilen şeyleri kısa sürede uygulamaya geçirebilir. Bu sayede etrafındaki kişiler tarafından daha da fazla sevilmektedir. 
  • Genelde sakin ve uslu olmalarından dolayı evde besleyen kişilerin tercihleri arasında yer alabilecek türler arasında kendini ön plana çıkarmaktadır.
  • Her kedi türünde olduğu gibi oldukça meraklıdır. Etrafında gerçekleşen tüm olayları dikkatlice takip eder. 
  • Yeri geldiğinde oldukça hareketli olabilir.
  • Suya karşı çok da barışıl olduğu söylenemez.
  • İpli ve tüylü oyuncaklar dikkatlerini çok daha fazla çekebilmektedir. Eğer sizinle bu şekilde oynamaya alışmışsa, her zaman oyunu tekrarlamanız için bekleyecektir. 
  • Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar.

Çocuklar ve Evcil Hayvanlarla İletişimi 

Ankara kedisi sahiplenme düşüncesi olan kişiler tarafından merak edilen bazı konular bulunmaktadır. Bunların en başında da çocuklar ve evcil hayvanlarla Ankara kedisinin ne denli anlaşabileceğidir. Çocuklarla anlaşabilme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaktır. Kendini sevdirmeyi ve oyun oynamayı seven canlılar olmalarından dolayı çocuklar ile oldukça iyi anlaşmaktadır. Sadece çocukların oyun oynarken kedinize zarar vermediğinden emeğin olmanız gerekir. Farklı hayvanlar veya farklı türden bir kedi ile beslemek istediğinizde ise mutlaka ilk başlarda alışma süreci olacaktır. Bu süreci en iyi şekilde yöneterek, birbirlerini tanımalarına yardımcı olduğunuz takdirde herhangi bir sorun çıkmayacaktır.

Ankara Kedisi Fiziksel Özellikleri

Fiziksel olarak bakıldığı zaman, en belirgin özelliği olarak tüylerinin uzunluğu dikkatleri çekmektedir. Vücudunun yanı sıra, kuyruklarında da yer alan uzun tüyler onları asil göstermektedir. Kuyruklarının aynı zamanda kalından inceye doğru orantılı boyutta ilerlemesiyle, uzun tüyler birleştiği zaman kusursuz bir görüntü ortaya çıkmaktadır. 

Görünüm ve Vücut Yapısı 

Ankara kedisinin vücudu oldukça kaslıdır. Bunun yanında kıvrak olmaları ile de bilinirler. Genelde zayıftırlar. Her ne kadar tüylerinin uzun olmasından dolayı zayıflıkları belli olmasa da tüyleri hesap edilmediği takdirde vücutları oldukça zayıf gözükmektedir. Genelde renk olarak beyaz tüylere sahiptirler. Uzun tüylere sahip olmaları ve gösterişli olmalarına en büyük katkıyı tüylerinin sağladığını düşünecek olursak, düzenli olarak kedi tarağı ile Ankara kedisinin tüylerinin taranması gerekmektedir. Böylece tüy sağlığı korunacak ve kediniz gösterişli kalmaya devam edecektir. 

Yüz ve Kafa Yapısı

Geniş bir yüz hattına sahip olan Ankara kedisi oldukça asil gözükmektedir. Kulaklarının dik olması, kafasının vücudu ile orantılı olacak şekilde orta boyutlarda olması ve gözlerinin genelde mavi tonlarında olması en belirgin görülen kafa yapısı özelliklerindendir.  Aynı zamanda uzun kulaklarının üzerinde yer alan tüyler de Ankara kedisinin sahip olduğu güzelliklerden birisidir. 

Ağırlığı ve Boyutları 

Diğer türler ile kıyaslandığı zaman Ankara kedisinin ağırlık olarak daha az kiloya sahip olduğu düşünülebilir. İlk bakışta uzun tüylere sahip olmalarından dolayı bu durumu anlamanız mümkün olmayabilir. Kilo olarak genelde 2 ila 4 kilogram arasında ağırlığa sahip olurlar. Vücutlarının ve kafasının birbirine uyumlu şekilde küçük olması da kilolarının az olmasına neden olan faktörlerden birisidir. Aynı zamanda hareketli ve oyuncu yapıya sahip olmalarından dolayı da fazla kilo almazlar. 

Ankara Kedisi Bakımı 

Ankara kedisinin kulak bakımı konusunda oldukça dikkat edilmelidir. Kulakları hassas olduğu için gerektiği zaman veteriner bakımı, gerektiği zaman ise kediniz için almış olduğunuz kulak temizleme ürünleri ile kedinizin kulağını düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekir. Kullanacağınız ürün için bez gerektiği takdirde mutlaka hijyen olmasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda kedi cinsleri fark etmeksizin, kulak temizliği sırasında yapılan yanlışlardan en büyüğü kulak çubuğu kullanmak olacaktır. Kulak çubuğu ile kedinin kulağına temizlemek isteyen kimi kişiler, çubuğu fazla ileriye götürerek kedinin orta kulağında bulunan kulak zarına zarar verebilmektedir. 

Ankara kedisinin bakımı sırasında dişlerinde düzenli olarak bakımının yapılması gerekmektedir. Bu sayede diş etleri de temizlenmiş olacaktır. Her kedide olduğu gibi tırnak kesimleri de düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Düzenli tırnak kesimi yapılmadığı takdirde, siz ve kediniz açısından bazı sıkıntılar olabilmektedir. Kedi sahipleri için bu durum evde bulunan eşyaların tırmalanması sorunu olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kediniz hırçın ve saldırgansa, kedinizin tırnağını kesmediğiniz takdirde kediniz karşısındaki kişiye zarar verebilir. Tırnak kesimi için veterinere gidebileceğiniz gibi kendiniz de evde tırnak kesimini yapabilirsiniz. Sizin için gerekli olan tek şey kediler için özel tasarlanmış olan tırnak makası olacaktır.

Ankara kedisi sahiplenme isteği olan veya evinde Ankara kedisini bakmaya devam eden kişiler için diğer türlerden farklı olarak, bakım sırasında ekstra olarak uğraşacakları iş tüyler olacaktır. Tüy boyları kedilerde normalde olması gerektiğinden daha fazladır. Tüylerdeki uzama iki yaşına kadar devam etmektedir. Eğer evinizde bir Ankara kedisinin olması sizi heyecanlandırıyorsa, onu düzenli olarak taramanız gerektiğini de unutmamanız gerekir. Sevilmekten keyif aldıkları için tüy bakımını tüy toplama eldiveni ile yapabilirsiniz.

Anakara kedisi sahipleri için ayrıca sorun olabilecek durumlardan birisi olarak söylenebilecek durum yıkanma olacaktır. Aslında kedilerin genelde suyu sevmedikleri herkes tarafından bilinse de Ankara kedisinin suya karşı ayrıca hassasiyetleri vardır. Kedilerin kendilerini temizleyebildikleri ve banyo yapmalarına çoğunlukla gerek kalmadığı düşünülürse, kedi sahipleri için bu konu çok sorun oluşturmamaktadır. 

Bakım Maliyeti 

Bakım maliyeti olarak incelendiği zaman Ankara kedisinin masrafları bir tık daha fazla olabilmektedir. Aslında kediler için bakıldığı zaman özel tür kedilerin tamamı için bakım ücretleri daha pahalı olabilmektedir. Özellikle veteriner masrafları biraz daha fazla olabilmektedir. Bunun nedeni ise Tekir kedi gibi dayanıklı türlerin yanında bazı özel tür kedilerin hastalığa daha çabuk yakalanmaları gösterilebilir. 

Veteriner masrafları dışında kalan beslenme, kişisel bakım ürünleri ve kedilerinize alacağınız mamalar gibi birçok ürünü satın almak için internet üzerinden alışveriş yaparak, kedinizin bakım maliyetini düşürebilirsiniz. Volipet.com mağazası buna en uygun internet sitelerinden birisidir. Aylık indirimlerden yararlanarak, kedinizin masraflarını azaltmak oldukça iyi olacaktır.

Beslenme 

Ankara kedilerinin tüyleri genelde uzun olmaktadır. Bununla doğru orantılı olarak da beslenme için tercih edilen mama türleri değişiklik gösterebilmektedir. Bu konu hakkında en iyi tercihi yapabilmek için veteriner hekiminize de danışabilirsiniz. Bunun yanında Ankara kedilerinin bir hayli inatçı olduğu bilinmektedir. Bunun önüne geçebilmek için ise kedinize belirli aralıklarla ödül mamaları verebilirsiniz. Bu sayede en azından kediniz tarafından yapılmasını istediğiniz hareketlleri daha basit şekilde yaptırabilme imkanını yakalamış olursunuz.

Uyku

Ankara kedisinin uyku açısından kimi zaman oldukça narin olduğunu söyleyebiliriz. Uyurken ortamın sessiz ve huzurlu olmasını isterler. Bunu sağladığınız takdirde, kendisi uyuyabileceği gibi yanınıza gelerek de uyumayı oldukça sevecektir. 

Özellikle Ankara kedisi yavru iken sahiplenmiş ve bakımını üstlenmişseniz, yetişkin olanlara göre daha fazla uyuduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu durum yavrularınız büyüdükleri zaman normale dönecektir. Yetişkin veya yavru olması fark etmeksizin dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise kedinizin yatağının bulunduğu ortam olmalıdır. Kedilerin tamamı için geçerli olan durumlardan birisi olarak dikkat çeken stres durumu, Ankara kedisinde de aynı şekilde geçerlidir. Yatacağı odadaki eşyaların sürekli olarak değişmesi kedinizi strese sokacak ve uykusunu bozacaktır. Kedinizin çok vakit geçirdiği odalardaki eşyaların yerini çok fazla değiştirmemeniz, kediniz için daha sağlıklı olacaktır.

Temizlik 

Sadece Ankara kedisinde dikkat edilmesi gereken özellik olmamakla birlikte, tüm kedileriniz için dikkat etmeniz gereken unsur temizliktir. Hastalıklara yakalanmalarını önlemek ve bağışıklıklarının güçlü kalmasını sağlamak için kedinizin kullanmış olduğu ürünleri belirli aralıklarla temizlemeniz önerilir.

Ankara Kedisi Sağlık Durumu 

Ankara kedisinde dikkat edilmesi gereken ekstra durum bulunmamaktadır. Hastalıklara karşı dirençli ve sağlıklı vücut yapısına sahip olması, bu cins kedileri beslemek isteyen kişiler için işleri daha kolay hale getirmektedir. Bu sayede veteriner masrafları da azalmaktadır. 

Tüm kedi türleri için geçerli olan düzenli egzersiz ve sizlerle günlük oynayacakları oyunlar ile Ankara kedisinin de sağlığı oldukça iyi olacaktır. Kedinizin yaşına uygun olarak yapacağınız bakımlar sayesinde de kedinizin sağlık durumu konusunda sıkıntı yaşamamasına yardımcı olabilirsiniz. Kedinizin vitamin ihtiyacı olduğu takdirde bir an evvel vitaminlerini tedarik ederek kullanmaya başlamanız veya kedinizin aşı takvimini takip ederek düzenli aşılarını yaptırmanız halinde ekstra sağlık sorunları ile karşılaşma durumunuz oldukça azalacaktır.

Kedinizin yaşam süresi ve yaşamını sürdürdüğü süreç içerisindeki sağlık durumu, sizin kedinize verdiğiniz önem ile doğru orantılı olacaktır. Besleyecek olduğunuz kedi türü Ankara kedisiyse, sizinle birlikte 20 yıla kadar yaşayabilme şansı vardır. Belirli bir aralık verilmesi gerekirse de 12 ile 20 yıl arasında yaşam sürelerinin olduğu söylenebilir. Ayrıca Ankara kedisi yavru döneminden itibaren kaliteli mamalar ile beslenmesi de kedinizin daha sağlıklı yaşam sürmesinde etkili olacaktır.